Home Inedit 13 greșeli uriașe comise de-a lungul timpului

greșeli
Sursa Foto: Cain, de Henri Vida // Wikipedia

“Omul e supus greșelii”, stă scris în Biblie. Cu toții greșim, fie că vrem sau nu să recunoaștem. Dar, de-a lungul anilor, unii oameni au comis erori uriașe, care au schimbat cu siguranță viețile lor și ale altora.

Jurnaliștii de la The Independent au întocmit o listă, în ordine aleatorie, cu unele dintre cele mai mari greșeli făcute, care cu siguranță i-au marcat întreaga existență celor care le-au făcut.

1. Mama lui Harry Potter, ignorată

Douăsprezece edituri i-au refuzat lui J.K. Rowling manuscrisul primului volum Harry Potter înainte ca Bloomsbury să accepte până la urmă să publice cartea, la insistențele nepoatei de opt ani a directorului companiei. Ulterior, cărțile au fost traduse în 60 de limbi și au generat încasări de peste un miliard de dolari.

2. Portofoliu de Bitcoin, aruncat la gunoi

James Howells a cumpărat 7.500 de Bitcoin în 2009, când valoarea lor era aproape de zero. În doar patru ani, moneda virtuală valora 613 lire sterline, ceea ce pentru Howells ar fi însemnat un portofoliu de 4,5 milioane de lire. Singura problemă este că bărbatul a aruncat hard-drive-ul pe care stocase “averea”. A încercat să recupereze hard-ul, la groapa de gunoi, însă era prea târziu.

3. Oferta de a cumpăra Google pentru un milion de dolari

În 1999, fondatorii Google Larry Page și Sergey Brin au încercat să vândă compania directorului Excite, George Bell, pentru aproximativ un milion de dolari. Pentru că acesta nu s-a arătat interesat, au scăzut din preț până la 750.000 de dolari, dar nici așa nu l-au convins. Acum, Google este evaluată la 365 de miliarde de dolari…

4. Hitler, lăsat în viață din milă

În 1914, soldatul britanic Henry Tandey, unul dintre cei mai decorați militari din Primul Război Mondial, a dat peste un inamic, rănit și abandonat de camarazi într-un șanț. A decis să îi cruțe viața și să nu îl ucidă cu sânge rece. Soldatul rănit se pare că era nimeni altul decât Adolf Hitler, spun unii istorici.

5. 610.000 de acțiuni, la vânzare în locul uneia singure

În 2005, un trader japonez a făcut o greșeală uriașă, vânzând pe bursă 610.000 de acțiuni la prețul de 1 yen, în loc să vândă O acțiune la prețul de 610.000 de yeni. În ciuda contestațiilor făcute, Bursa din Tokyo a refuzat să anuleze tranzacția, drept urmare compania a fost nevoită să își răscumpere acțiunile la un preț uriaș.

6. Oferta lui Ginghis Han

Celebrul lider al imperiului mongol, Ginghis Han, a încercat să stabilească relații comerciale și diplomatice cu Ala ad-Din Muhammad, șahul imperiului Horezm, în secolul al 13-lea. Oferta a fost respinsă, ba mai mult, unul dintre soli a fost decapitat. Drept urmare, Gingis Han a invadat teritoriul cu o armată de peste 200.000 de oameni, acest lucru ducând la dispariția Horezmului.

7. Uriașa greșeală a Facebook

În 2009, Facebook a decis să nu îi angajeze pe programatorii Brian Acton și Jan Koum, care se prezentaseră la un interviu. Câțiva ani mai târziu, compania a plătit 19 miliarde de dolari pentru WhatsApp, aplicația pe care cei doi o dezvoltaseră pe cont propriu.

8. Trenuri prea mari pentru calea ferată

Operatorul francez de transport pe calea ferată SNCF a cheltuit peste 15 miliarde de dolari pe o nouă flotă de trenuri. Din păcate, acestea erau prea late pentru peroane, iar repararea situației a costat încă 50 de milioane de euro.

9. The Beatles, ignorați de o casă de discuri

În 1962, casa de discuri Decca căuta noi talente pentru a le lansa pe piață. După ce au ascultat mai multe trupe, șefii companiei au decis să semneze un contract cu formația Brian Poole and the Tremeloes. Printre cei pe care i-au respins se aflau și The Beatles.

10. O literă în plus

Guvernul britanic a fost dat în judecată pentru nouă milioane de lire din cauza unui angajat care a adăugat un “s” la numele unei firme în lichidare. Astfel, Registrul Comerțului a declarat falimentul companiei Taylor and Sons în locul firmei Taylor and Son. 250 de oameni și-au pierdut locul de muncă din cauza greșelii.

11. Tetraetilul de plumb

Tetraetilul de plumb a fost adăugat pentru prima dată în carburanți în 1922 de către chimistul american Thomas Midgley, care a descoperit că acest compus face ca produsele petroliere să ardă mai încet. Asta în condițiile în care se știa de sute de ani că plumbul poate fi periculos pentru organism.

Mai mulți muncitori care lucrau la adăugarea tetraetilului de plumb în gazolină au murit în fabricile din Statele Unite în anii ’20, însă produsul a fost interzis în lumea întreagă abia după zeci de ani, după studii amănunțite privind efectele nocive asupra sănătății.

12. Incendierea bibliotecii din Alexandria

Biblioteca a devenit un simbol al pierderii moștenirii culturale, fiind cunoscută drept una dintre cele mai mari și importante înainte de a fi incendiată, act atribuit lui Iulius Caesar, Aurelian sau Umar.

13. Bătălia de la Caransebeș

Aceasta va rămâne în istorie drept una dintre cele mai mari greșeli din vremea războaielor, în care practic armata austriacă s-a bătut cu… ea însăși, pe actualul teritoriu al României .

Potrivit relatărilor istorice, în 1788, un corp de armată, plecat în recunoaștere pentru a depista eventuale amenințări turce, a găsit un grup de țigani care vindeau țuică. Soldații au cumpărat alcool de la aceștia, dar au refuzat să împartă băutura cu ceilalți camarazi, ceea ce a dus la izbucnirea unui scandal uriaș.

În bătaie s-au implicat și alte corpuri de armată, ai căror comandanți erau convinși că sunt atacați de inamici. După mai bine de o noapte de război, pagubele erau uriașe: aproape 10.000 de morți.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE