Home Eveniment Imaginea luptei anticorupție din România, afectată de parlamentari

parlamentari vot pensii speciale
Sursa Foto: romanialibera.ro

Imaginea luptei împotriva corupției din România este din nou trasă în jos de parlamentari. Potrivit unui raport publicat vineri de Consiliul Europei, deși în țara noastră se vede că lupta anticorupție dă rezultate, nu există reguli stricte pentru integritatea parlamentarilor.

România a făcut paşi importanţi privind investigarea şi judecarea corupţiei. Acum trebuie să dezvolte un sistem de prevenire mai robust şi mai eficient, care să rezolve situaţiile problematice încă înainte de a se transforma în acte infracţionale, a afirmat secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland.

Conform raportului, România are trebui să adopte coduri de conduită pentru parlamentari astfel încât aceștia să nu devină lideri sau instrumente pentru grupuri de interese.

De asemenea, autoritățile are trebui să mai lucreze la imunitatea parlamentarilor care le permite acestora să se ascundă de lege.

România se află încă într-un stadiu incipient de punere în aplicare a politicilor de prevenire a corupției pentru parlamentari. Procesul legislativ trebuie să devină mai transparent, pentru a limita utilizarea procedurilor de urgență, precum și pentru a evita riscurile de manipulare. Raportul solicită adoptarea unui cod de conduită, norme privind privilegiile și alte beneficii. Beneficii pe care parlamentarii le pot primi în relațiile cu terții, inclusiv cu grupuri de interese. România trebuie să revizuiască sistemul de imunități și să îi facă pe parlamentari conștienți de obligațiile lor, arată raportul Consiliului Europei.

Pe lângă parlamentari, sunt vulnerabilități și în sistemul judiciar

Pe de altă parte, raportul remarcă regimul de incompatibilităţi şi restricţii specifice profesiei de magistrat şi cere Consiliului Superior al Magistraturii să analizeze cu atenție vulnerabilitățile din sistemul judiciar.

Documentul formulează, de asemenea, propuneri de creştere a transparenţei procedurii de numire şi revocare din funcţiile de conducere la nivelul parchetelor, astfel încât influența politicului să fie eliminată.

Concluziile Consiliului Europei privind corupția din România vin cu doar cinci zile înainte de raportul MCV, cel care condiționează aderarea României la Spațiul Schengen și care va fi publicat de Comisia Europeană pe 27 ianuarie.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE