Home Eveniment Dosarul Microsoft, judecat pe repede înainte. Cocoș, Sandu și Niro și-au recunoscut...

Sursa Foto: gandul.info

Fostul ministrul al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, și oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae (Niro) au recunoscut în fața instanței toate acuzaţiile care li se aduc în celebrul dosar Microsoft.

În urma acestor mărturii,  cei trei vor primi pedepse mai mici, după ce judecătorii au acceptat procedura simplificată. În acest dosar, doar fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, neagă toate acuzaţiile.

“Fac politică din 1999 şi am crezut că sunt un băiat deştept. Am ajuns însă la concluzia că am fost cel mai prost ministru din istoria României”, şi-a început Sandu declaraţia dată în faţa magistraţilor.

Se anunţă un proces pe repede înainte, după ce, de la primele audieri din acest proces, inculpaţii au colaborat cu magistraţii. Nicolae Dumitru, zis Niro, patronul complexului Europa, a recunoscut tot şi le-a spus magistraților Curții Supreme cum a fost el cooptat în acest dosar.

În 2004, un bun prieten de-al meu, Khalil, mi-a cerut să mă întâlnesc cu Pescariu, care avea nevoie de ajutorul meu, întrucât întâmpină probleme în legătură cu Alexandru Bittner. M-am întâlnit la clubul lui Dinu și mi-a zis că are probleme cu Microsoft, că firma lui are o hotârâre de Guvern și este singura care are aceste licențe, dar că Bittner îl blochează. Legat de relația mea cu Bittner, eu însumi am avut probleme cu el, între 2002-2003. Acesta încerca prin tot felul de controale să pună presiune pe afacerea mea. În timp, am reușit să rezolv problemele cu el. Pe fondul discuției avute cu cei doi, am stabilit o întâlnire cu Bittner la biroul lui, pentru a încerca să îl ajut pe Dinu Pescariu. Știa despre ce e vorba și spunea că nu e corectă hotărârea, să fie doar firma lui Dinu Pescariu. Bittner mi-a zis textual că trebuie să-i dăm 3,8 milioane de dolari pentru rezolvarea acestei probleme, a povestit Nicolae Dumitru în fața magistraților.

Omul de afaceri a mai povestit că în urma acestei mega-afaceri a câștigat un milion de euro.

Dinu Pescariu mi-a spus că are nevoie de banii aceia pentru a-i da lui Dorin Cocoș. I-am dat acești bani personal lui Dorin Cocoș, pe care urma să-i recuperez din afacerea Microsoft, lucru care s-a și întâmplat Mi-am recuperat banii plus un milion de euro cadrou. Cele 1,9 milioane de euro i-am dat lui Cocoș în rate, a declarat Nicolae Dumitru, citat de RealitateaTV.

Pe de altă parte, Dorin Cocoș ar fi explicat în fața judecătorilor că banii luați de el din afacerea Microsoft au fost folosiţi pentru campania prezidenţială a lui Traian Băsescu.

Vreo 300.000 de geci, 100.000 de pixuri, 27 de containere de materiale.‎ Erau necesare pentru campania PDL, valoarea materialelor era de 3,3 milioane de euro. Eu am dus vreo 600.000 la sediul PDL. Din toţi banii încasaţi de la Pescariu, mie mi-au rămas în jur de 1,2 milioane, adică 700.000 ca împrumut bancar, care se regăsesc şi în declaraţiile de avere ale fostei mele soţii şi 500.000 de euro cash, aduşi de Pescariu, a explicat Dorin Cocoș.

În acest dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au trimis în judecată, pe 24 martie 2015, pe Gheorghe Ștefan, Dorin Cocoș, Gabriel Sandu și Nicolae Dumitru.

Ștefan Gheorghe, primar al municipiului Piatra Neamț, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Omul de afaceri Dorin Cocoș și fostul ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Gabriel Sandu, sunt acuzați de trafic de influență, iar afaceristul Nicolae Dumitru, zis Niro, de trafic de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2004 – 2010, Nicolae Dumitru a primit de la două persoane, denunțătoare în cauză, suma de 7,65 de milioane de dolari, în anul 2004, respectiv 2.700.000 de euro, în anul 2009, pentru a influența anumiți membri ai Guvernului și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau persoane cu influență asupra acestora.

Potrivit DNA, este vorba de Șerban Mihăilescu , fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului cercetat într-un dosar disjuns, un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Dorin Cocoș, persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009.

La rândul său, în anul 2009, Dorin Cocoș, în baza unei înțelegeri cu Gheorghe Ștefan și Gabriel Sandu, a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9 milioane de euro pentru el, 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, și 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra lui Sandu Gabriel, precum și asupra altor persoane din Guvern.

Iar Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale,  a pretins și a primit, în anul 2009,  de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului.

Și tot în anul 2009, perioadă în care exercita funcția de primar al municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al PDL, partid aflat la guvernare la acea vreme, Gheorghe Ștefan , în baza înțelegerii prealabile cu Dorin Cocoș, a pretins și primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 3.996.360 euro pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009.

În afara celor patru, în dosarul Microsoft mai sunt vizați alți șapte foşti miniştri: Alexandru Athanasiu și Ecaterina Andronescu, foști miniștri ai Educației, senatorul Şerban Mihăilescu, deputatul Valerian Vreme, Daniel Funeriu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica şi Adriana Ţicău, pe care DNA îi acuză de fapte de corupţie legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE