Home Politică A picat “Regina”. Cum răspunde Blejnar în cătuşe, acuzat că şi-a traficat...

Sorin Blejnar, fostul director ANAF, a fost reţinut luni de către procurorii DNA Ploieşti, pentru acuzaţia de trafic de influenţă. Anchetatorii susţin că au probe care arată că, în perioada  noiembrie 2011 – ianuarie 2012, ar fi primit peste 13 milioane de lei (n.r.: aproape trei milioane de euro), prin intermediari, pentru a ajuta un om de afaceri să câştige un contract de servicii IT, încheiat cu instituţia pe care o conducea la acea vreme.

Horaţiu Berdilă, CEO al firmei Romsys, ar fi fost omul de afaceri care oferit 20% din valoarea contractului lui Sorin Blejnar şi apropiaţilor săi, care au reuşit să tragă sforile pentru ca această firmă să fie declarată câştigătoare în urma procedurilor de atribuire a contractelor.

Reporter: Domnule Blejnar, Aţi luat bani de la patronul de la Romsys, pentru o intervenţie?
Sorin Blejnar: Nici măcar nu îl cunosc.
Reporteri: Dar el a spus că s-a întâlnit cu dumneavoastră. V-a dat nişte bani, în 2012, la Nisa?
Sorin Blejnar: Nu! Aveam interdicţia de a părăsi România, dacă vă amintiţi.
Reporter: Dar Codruţ Marta a avut vreo întâlnire cu patronul de la Romsis?
Sorin Blejnar: Nu!
Reporter: Dar de ce v-au reţinut?
Sorin Blejnar: Cine ascultă nişte denunţuri ale unor oameni cu probleme pot să ia măsuri, dacă au putere.

Despre Sorin Blejnar s-a vorbit că este cel numit “Regina” în interceptările din dosarele cu mafia din vămi. Însă, fostul şef al Fiscului a negat că ar fi pretins vreodată bani şi a dat-o chiar în judecată pe fosta sa subalternă, Diana Severin, fostă şefă a Vămiii Prahova, care a spus despre Blejnar că era “Regina şpăgilor din vamă”.

Este pentru prima oară când Sorin Blejnar este reţinut. Anchetatorii au informaţii că banii care ar fi ajuns la Blejnar s-ar afla în conturi din paradisuri fiscale.

“În cursul anului anul 2011, în contextul inițierii unor proceduri de achiziţii publice la nivelul A.N.A.F., inculpatul Blejnar Sorin, în calitatea mai sus menționată, a acceptat din partea unui om de afaceri promisiunea unui procentaj de 20% din valoarea unor contracte ce urmau a fi încheiate la nivelul instituţiei publice respective.
Banii respectivi urmau să-i fie remiși inculpatului în schimbul exercitării influenţei sale asupra unor subalterni, pentru ca acești să gestioneze procedurile de atribuire a contractelor respective astfel încât aceste contracte să fie obținute de firma omului de afaceri.
În aceste circumstanțe, în perioada noiembrie 2011 – ianuarie 2012, inculpatul Blejnar Sorin și ceilalți funcționari implicați în acest demers au primit suma totală de 13.172.520 lei, prin intermediul unei firme controlate de aceștia cu care societatea omului de afaceri a încheiat mai multe contracte fictive” – se arată în comunicatul DNA. 

Sorin Blejnar are şi o condamnare, dar care nu este definitivă. A primit cinci ani de închisoare într-un dosar în care este acuzat, alături de soţii Radu şi Diana Nemeş, de complicitate la evaziune fiscală cu produse petroliere şi constituirea unui grup infracţional organizat.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE