Home Inedit A ucis doi români doar ca “probă de lucru”. Cea mai periculoasă...

A devenit cunoscută drept cea mai periculoasă femeie din cel de-al Doilea Război Mondial, datorită îndemânării sale de a manevra armele și a preciziei de care a dat dovadă în eliminarea inamicilor sovieticilor. Lyudmila Mykhailvna Pavlichenko, născută într-un orășel ucrainian din apropierea Kiev-ului, avea doar 25 de ani când trupele naziste au atacat Rusia.

Încă de mică nu se dădea în lături de la competițiile dure cu băieții de vârsta ei, fiind considerată un copil extrem de neastâmpărat și plin de personalitate. S-a înscris, ca mulți alți tineri în OSOAVIAKhIM, o organizație sportivă cu caracter paramilitar, în cadrul căreia membrii învățau încă de la vârste fragede să tragă cu arma și alte obiceiuri care s-au dovedit a-i fi extrem de utile în anii ce au urmat. În același timp, Lyudmila lucra într-o fabrică de armament, ca șlefuitor în metal.

Sursa: Holocaust Research Project

Sursa: Holocaust Research Project

Când Hitler a rupt relațiile cu Stalin și trupele germane, alături de cele române, au invadat Uniunea Sovietică, în 1941, tânăra era studentă la istorie la Universitatea din Kiev. Lyudmila s-a prezentat la un oficiu al Forțelor Armate, unde s-a oferit să plece pe front, dar nu a fost luată în serios. Se spune că arăta ca un model al vremii, cu unghiile îngrijite, haine la modă și o coafură ca la carte, motiv pentru care ofițerii i-au spus că dacă vrea să ajute patria, ar putea ajunge cel mult să îngrijească răniții într-un spital de campanie. Dar nu asta își dorea tânăra de 25 de ani.

Nu acceptau femei în armată, drept pentru care a trebuit să recurg la tot felul de trucuri ca să mă bage în seamă, a povestit Lyudmila, potrivit paginii de internet a celebrului muzeu Smithsonian.

Citește și: Cel mai sadic criminal în serie din istoria lumii. Lista victimelor este înfricoșătoare

Și într-un final a reușit să le atragă atenția gradaților armatei sovietice. Însă pentru a îi convinge, a trebuit să dea o “probă de lucru”. Pe un deal unde se dădeau lupte grele, i s-a dat o armă și i s-a ordonat să ucidă doi soldați români care însoțeau trupele germane. Lyudmila a dus pușca la ochi și, fără să clipească, a tras. Cei doi au căzut secerați, în doar câteva secunde.

Sursa: todayifoundout.com

Sursa: todayifoundout.com

Acesta a fost testul care i-a permis tinerei să intre în unitatea 25 Chapayev a Armatei Roșii. Pavlichenko a fost trimisă să apere liniile sovietice, iar în prima zi de luptă, a avut parte de o experiență terifiantă.

S-a trezit extrem de aproape de trupele inamice, alături de un tânăr soldat sovietic ce se așezase lângă ea. Dar în timp ce își așezau armele, un glonț german l-a ucis într-o clipă pe camaradul ei.

Era un băiat foarte simpatic și vesel. Și a fost ucis chiar lângă mine. Din acel moment, nimic nu m-a mai putut opri, a povestit ulterior femeia.

Unele documente notează că a ucis 187 de inamici doar în primele două luni și jumătate. Ca lunetist, a fost de multe ori între liniile inamice, uneori departe de unitatea sa. Ulterior, Lydmila a povestit că trebuia să stea nemișcată ore întregi, pentru a nu atrage atenția lunetiștilor din tabăra adversă. După ce și-a făcut un nume de temut în Odessa și în Moldova, a fost trimisă în Crimeea pentru a lua parte la bătălia de la Sevastopol.

Citește și: “Hitler a fost tatăl meu!” Povestea bărbatului care a susținut toată viața că a fost fiul dictatorului

Potrivit Smithsonian, Pavlichenko a eliminat 36 de lunetiști germani, decorați și extrem de apreciați în rândul trupelor naziste.

Dar în timpul luptelor de la Sevastopol, Lyudmila a fost rănită de explozia unui obuz, iar superiorii săi au decis că trebuie retrasă de pe front, din motive de imagine. Femeia era deja un simbol al luptei sovietice, iar uciderea ei ar fi însemnat o lovitură pentru încrederea trupelor.

În iunie 1942, a fost evacuată cu un submarin și dusă într-un loc în care putea fi în siguranță. Bilanțul ei ajunsese deja la 309 victime.

Până și nemții ajunseseră să îmi cunoască numele. Strigau la megafoane: Lyudmila Pavlichenko, vino la noi! O să îți dăm multă ciocolată și o să te facem ofițer german, a susținut ea.

Pavlichenko a devenit instructor pentru lunetiști iar, o lună mai târziu de la retragerea sa din prima linie a fost primită la Casa Albă de președintele SUA, Franklin Roosevelt și de prima doamnă, Eleanor Roosevelt.

Lyudmila Pavlichenko, Eleanor Roosevelt și șeful Curții Supreme a SUA, Robert Jackson // Sursa foto: Smithsonian

Lyudmila Pavlichenko, Eleanor Roosevelt și șeful Curții Supreme a SUA, Robert Jackson // Sursa foto: Smithsonian

Lyudmila a devenit o țintă pentru mass-media din Statele Unite, lucru care a deranjat-o extrem de tare. A avut replici tăioase la adresa reporterilor, pe care îi acuza de discriminare.

Îmi port uniforma cu onoare. Are pe ea Ordinul lui Lenin, și a fost plină de sânge în bătălii. E clar că pentru femeile americane e important dacă poartă lenjerie de mătase pe sub uniforme. Încă trebuie să învețe ce înseamnă o uniformă, de fapt, a declarat Pavlichenko pentru Time Magazine în 1942, potrivit Business Insider.

În timpul vizitei sale în Statele Unite, Lyudmila a susținut un discurs în fața unei mulțimi în Chicago, cu un mesaj extrem de dur.

Domnilor, am abia 25 de ani și am ucis până acum 309 fasciști. Nu credeți, domnilor, că v-ați ascuns până acum prea mult sub fusta mea? – a fost mesajul cu care rusoaica i-a amuțit pe contestatarii săi.

În SUA, Pavlichenko a primit cadouri din partea demnitarilor și admiratorilor oriunde a mers – în special puști și pistoale. A devenit o vedetă atât de influentă încât cântărețul de folk Woody Guthrie i-a dedicat chiar o melodie, “Miss Pavlichenko,” în 1942.

După turneul în Statele Unite, Lyudmila a revenit în Uniunea Sovietică, iar pe 25 octombrie 1943 a devenit erou național. După încheierea războiului, s-a întors să reia studiile la Universitatea din Kiev. Din 1945 până în 1953 a fost cercetătoare la Comandamentul Naval al Armatei Sovietice.

A fost de asemenea un membru extrem de activ în Comitetul Sovietic al Veteranilor de Război. Lyudmila Pavlichenko a murit pe 10 octombrie 1974, la vârsta de 58 de ani, și este înmormântată la Cimitirul Novodevichiye din Moscova, scrie Soviet-awards.com.

Citește și: Fantastica poveste a teroristului politicos care a sărit cu o avere din avionul pe care îl deturnase și a dispărut

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE