Home Politică Ponta şi Iohannis au căzut la pace: La cât va scădea TVA

Sursa Foto: antena3.ro

Puterea şi Opoziţia ar fi ajuns la un acord pe noul Cod Fiscal. După ce a avut miercuri dimineața o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, șeful Executivului a anunțat că TVA va fi de 20%, iar celelalte măsuri pot fi discutate. Ponta a dat de înțeles că astfel s-a ajuns la o înțelegere cu șeful statului.

“Săptămâna viitoare trebuie să avem Codul fiscal aprobat și promulgat. Vom avea un TVA redus de la 24 la 20%, nu la 19. Am discutat acest lucru și cu președintele Klaus Ioahnnis și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Celelalte măsuri pot fi discutate și sper ca partidele politice să ajungă la un acord. Ce ne interesează este acest TVA de 20%. Impactul negativ este de 7 miliarde de lei pe an, ceea ce nu aduce nicio problemă având în vedere că în prima jumătate a acestui an am avut încasări de 10 miliarde la buget” – a declarat Victor Ponta înainte de ședința de Guvern.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, discuțiile de la Cotroceni au avut ca temă consultările privind Codul Fiscal, dar și alte priorități legislative din această toamnă.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, s-a întâlnit miercuri, 19 august a.c., cu Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta. Pe agenda discuțiilor s-au aflat prioritățile legislative din această toamnă, fiind abordată, în cadrul acestei consultări instituționale, inclusiv tema Codului Fiscal” – arată comunicatul Președinției.

Discuțiile dintre cei doi au venit în contextul în care joi partidele politice se întâlnesc pentru a dezbate eventuale modificări ale Codului Fiscal înainte ca acesta să fie reexaminat de Parlament.

Surse oficiale au declarat pentru AGERPRES că la această întâlnire a participat şi vicepremierul Gabriel Oprea.

Poziția premierului privind Codul Fiscal s-a schimbat față de marți seară, când declara că este de acord doar cu scăderea TVA la 20%, fără să accepte și alte modificări ale formei inițiale ale Codului fiscal.

“Am văzut și poziția unor partide serioase din Opoziție, care nu își iau votul înapoi, care au zis că vor 19%. Eu le-am spus liderilor coaliției de guvernare că cel mai bine ar fi să avem 20%, cum era proiectul inițial, pentru că împreună cu 9% la alimente media TVA în România este undeva spre 17. Dar atunci, PNL a făcut, așa, un populism, tipic noului PNL. Au zis: ‘domnule, 19, nu 20, să mai dăm noi încă 1%, ca să votăm’. Am zis: ‘bun, ok’, ne costă populismul ăsta, dar important este să avem consens. Deci, eu cred că un Cod fiscal cu prevederile actuale și în care se menține cota de TVA la 20% va trece prin Parlament, va fi foarte bun și este sustenabil”, a afirmat Victor Ponta marţi seară la România TV.

După săptămâni de atacuri venite din ambele tabere, coaliţia de guvernare pare că a renunţat la ideea de a adopta măsurile prevăzute în forma iniţială a proiectului prin Ordonanță de Urgență, aşa cum a fost lansată această prima opţiune, în urmă cu o lună de zile.

“Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri dar să ştiţi, imaginea proastă rămâne şi oamenii de afaceri o să spună: ‘Nu, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem. Nu-i mai băgăm în România că nu e o ţară de oameni serioşi.(…)’ Am soluţii. Pot să adopt prin ordonanţă de urgenţă- cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9% – pot să adopt şi cea cu 19% sau altceva. Sau pot să merg să îmi angajez răspunderea şi cu siguranţă nu vor avea voturi pentru moţiunea de cenzură” – spunea premierul la o zi după ce Klaus Iohannis a retrimis Codul fiscal în Parlament

Klaus Iohannis a respins noul Cod Fiscal pe 17 iulie și acuza la acea vreme că relaxările fiscale prevăzute în noua lege nu sunt susținute de măsuri de îmbunătățire a încasărilor la buget.

“În materie fiscală, legiuitorul trebuie să promoveze o atitudine echilibrată și rațională, de natură a nu genera disfuncționalități care, ulterior, să necesite frecvente corectări de ordin legislativ. În acest sens, în elaborarea unui nou Cod fiscal nu ar trebui promovate politici care generează fiscalități excesive, dar nici relaxări accentuate. Simpla relaxare fiscală, neînsoțită de continuarea procesului de creștere a colectării veniturilor și de o reașezare sustenabilă a cheltuielilor bugetare, pentru o cât mai rațională cheltuire a banului public, poate conduce la acumularea de dezechilibre care vor greva asupra evoluțiilor economice și sociale viitoare” – arată vechiul comunicat al Administrației Prezidențiale

Klaus Iohannis arăta că dacă acest Cod Fiscal ar fi promulgat ar aduce mari dezechilibre în economia țării.

Premierul a reacționat imediat și l-a acuzat pe șeful statului că decizia de respingere este luată doar pentru a bloca Guvernul cu orice preț sau servește unor puteri din afara României.

“Decizia Domnului Klaus Iohannis de a respinge noul Cod Fiscal ( agreat și lăudat de mediul de afaceri, votat în unanimitate de Parlament, așteptat de societatea românească în ansamblu nu doar pentru că readuce cota de TVA la 19% ci pentru că garantează dezvoltarea economică și socială a țării ) are doar două posibile explicații:
1- este o decizie pur politică de blocare a activității economice a Guvernului și a țării cu orice cost ( ceea ce făcea și Traian Băsescu indiferent la consecințele negative)
2 – este o decizie luată în afara României și împotriva intereselor României pe care Dl Iohannis trebuie să o aplice cu orice risc ( ceea ce nici măcar Traian Băsescu nu ar fi făcut vreodată)!” –
a scris premierul pe Facebook

Pentru reexaminarea legii, parlamentarii au fost chemați în sesiune extraordinară pe 24, 25 și 26 august.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE