Home Extern Acord istoric privind lupta împotriva încălzirii globale

196 de state au semnat sâmbătă un acord prin care se angajează să depună eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, în cadrul conferinţei asupra schimbărilor climatice de la Paris, anunță Agerpres.

Documentul stabileşte noi reguli, inclusiv reduceri substanțiale ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără operaţionalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creşterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În acelaşi timp, statele Părţi vor depune eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius, se precizează în comunicat al Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Un alt punct important îl reprezintă stabilirea unei strategii care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon.

Monitorizarea permanentă, prioritate în acord

Alte prevederi importante se referă la responsabilităţi clare de monitorizare şi raportare, dar şi un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanţare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie şi creşterea capacităţii acestor state de a se adapta la schimbarea climei.

La fiecare cinci ani, statele semnatare vor evalua efectele și vor revizui angajamentele, dacă acest lucru se va dovedi necesar.

Suntem foarte mulţumiţi de acest acord. Este o realizare cu adevărat istorică. Comunitatea internaţională a arătat că, în ciuda tuturor diferenţelor, se poate uni şi trece peste orice obstacol, pentru a îndeplini un obiectiv comun, acela de a asigura viitorul Planetei. Este clar că acest acord, în forma în care a fost adoptat, demonstrează că tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă. Vorbim despre un document istoric, global, durabil, dinamic şi pe care foarte mulţi l-au considerat imposibil de adoptat, a declarat ministrul român al Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

Acordul a fost salutat de toate statele lumii și de instituțiile internaționale din majoritatea domeniilor, scrie Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE