Home Social Acuzații dure după decesul dinamovistului Patrick Ekeng

Procurorii de la Parchetul Capitalei și ofițerii de la Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei au deschis o anchetă în cazul morţii fotbalistului dinamovist Patrick Ekeng.

Potrivit unor surse judiciare citate de Digi 24, anchetatorii au ridicat deja documente de la clubul Dinamo și de la Puls Medica, societatea care deține ambulanța care a intervenit aseară pe stadion. Următorul pas va fi audierea persoanelor care pot da lămuriri, printre care medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, și medicul de pe ambulanță.

Deocamdată, dosarul penal este unul in-rem, ceea ce înseamnă că se fac cercetări asupra cauzei, nu împotriva unei persoane anume.

Decesul tragic al fotbalistului Patrick Ekeng, căzut pe teren în timpul partidei dintre Dinamo și Viitorul, a dat naștere la o serie de acuzații grave privind modul în care s-a intervenit pentru salvarea mijlocașului.

Filmul tragicelor evenimente începe în minutul 69:45 al partidei. Am ales să păstrăm ca reper de timp cronometrul care exista pe ecran în timpul transmisiunii în direct a meciului, pentru o cât mai clară evidență a momentelor cheie care au marcat această tragedie:

  • min. 69:45 – Patrick Ekeng cade subit în apropierea mijlocului terenului
  • min. 69:50 – Primii colegi ajung lângă mijlocaș și încearcă să îi dea primul ajutor, chemând în același timp de urgență echipa medicală
  • min. 69:56 – Echipa medicală a clubului Dinamo ajunge lângă fotbalistul căzut pe teren și încearcă să îi elibereze căile respiratorii
  • min. 70:16 – Dinamoviștii și arbitrul partidei fac semne după ajutor
  • min. 70:34 – Mașina folosită de obicei pentru transportul în afara terenului a jucătorilor accidentați ajunge lângă Patrick Ekeng
  • min. 70:55 – Mașina electrică este îndepărtată. În tot acest timp, medicii clubului încearcă să îi acorde primul ajutor fotbalistului
  • min. 70:58 – Colegii lui Ekeng și arbitrul Florin Mihai Marcu fac semne disperate, cerând intervenția medicilor de la ambulanță
  • min. 71:10 – Ambulanța care aparține unei firme private intră pe teren
  • min. 72:05 – Patrick Ekeng este urcat în ambulanță
  • După alte câteva secunde, ambulanța părăsește suprafața de joc (acest moment nu a fost transmis de echipa care se ocupa de televizarea partidei)

Ce s-a întâmplat după ce Patrick Ekeng a fost urcat în ambulanță

Așa cum se poate observa în transmisiunea televizată a partidei, lui Patrick Ekeng nu i s-a făcut masaj cardiac direct pe terenul de joc. Medicul echipei Dinamo, Liviu Bătineanu, a afirmat inițial că această procedură a început când fotbalistul era încă pe gazon, revenind însă după puțin timp asupra declarației.

Am văzut că se produsese un stop cardiorespirator. În cazul lui, a fost urcat pe targă, iar masajul cardiac a început în ambulanță. S-a făcut masaj cardiac în mașină, am ajuns într-un minut – două la spital, unde iar timp de o oră și jumătate s-ă facut masaj cardiac, a afirmat Bătineanu.

Declarația medicului este contrazisă însă de reprezentanții Spitalului Floreasca, acolo unde a ajuns fotbalistul.

Am primit un pacient în vârstă de 26 de ani. A fost adus la noi cu o ambulanţă, fără manevre de resuscitare, din câte ştiu. S-au efectuat manevre de resuscitare timp de o oră şi aproape 30 de minute, dar fără rezultat. Din păcate, pacientul a decedat, a declarat medicul Cristian Pandrea, medic la Spitalul de Urgență Floreasca.

Acuzații la adresa echipei medicale care se afla pe stadion

Potrivit Digi Sport, pe stadion la momentul producerii tragediei se aflau două ambulanțe. Una dintre ele a rămas în dreptul peluzei Cătălin Hâldan pe tot parcursul meciului.

Cea de-a doua a intervenit la cererea medicilor echipei și a arbitrului, iar Patrick Ekeng a fost urcat pe targă după mai bine de două minute de când căzuse secerat pe teren. Poate chiar trei minute, cum susţin unele voci.

Problema care se pune e ca salvarea a venit la 3-4 minute. N-am văzut măști de oxigen, nimic care să-l salveze în aceste situații. N-a fost o intervenție profesionistă, îmi pare rău să o spun, a declarat Cornel Dinu, într-o intervenție telefonică la Dolce Sport.

De asemenea, suporterii dinamoviști arată cu degetul spre medicul ambulanței, o femeie, despre care spun că “fuma și mânca semințe” în loc să intervină.

Directorul Serviciului de Ambulanță București – Ilfov atrage atenția asupra faptului că au existat mai multe bâlbâieli în modul în care s-a acționat. Mai multe informații aici:

Unde s-a greșit în intervenția pentru salvarea lui Patrick Ekeng. Explicațiile unui specialist

Nimeni nu poarte răspunde, deocamdată, la această întrebare. Trupul sportivului a fost dus la Institutul de Medicină Legală pentru efectuarea necropsiei, care ar trebui să lămurească ce s-a întâmplat în cazul mijlocașului dinamovist.

Antrenorul echipei, Ionel Dănciulescu, spune că Ekeng trecuse fără probleme testele care se fac de două ori pe an, la Institutul de Medicină Sportivă.

Există acest termen: moarte subită şi se întâmplă. Probabil vom afla şi o cauză în zilele următoare, spune și medicul clubului, Liviu Bătineanu.

Patrick Ekeng s-a născut pe 26 martie 1990 şi a început cariera la profesionişti la vârsta de 20 de ani. Înainte de a ajunge la Dinamo, evoluase pentru clubul spaniol Cordoba CF, pentru care a adunat 14 meciuri și a marcat un gol în Primera Division

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE