Home Eveniment Adrian Severin, condamnat DEFINITIV la închisoare pentru corupţie

Adrian Severin
Sursa Foto: Facebook

Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat definitiv miercuri de Curtea Supremă la patru ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie.

Severin s-a prezentat singur la poliţie, unde a aşteptat să ajungă mandatul de arestare şi să fie încarcerat.

Înainte de a se preda, fostul europarlamentar a reacţionat pe pagina sa de Facebook la decizia instanţei:

Sentința a fost pronunțată. Comedia s-a terminat. Mai precis acest act al comediei. Așa cum mă așteptam, ceea ce a început ca o farsă jurnalistică s-a sfârșit printr-o farsă judiciară. Aceasta nu a fost lupta dintre cinste și corupție, ci dintre patrie și dușmanii ei. Într-o colonie nu există stat de drept. O bătălie s-a încheiat dar istoria nu se sfârșește aici. Românii vor merge mai departe. Victoria va fi a lor. Victoria va fi a noastră – a scris Severin.

La ultimul termen al procesului, pe 14 noiembrie, procurorii ceruseră pentru acesta o pedeapsă de şase ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită și alţi 5 ani pentru trafic de influență, pedepse care ar urma să se contopească, rezultând un spor de pedeapsă.

În primă instanţă,  Adrian Severin a fusese condamnat la trei ani și trei luni închisoare cu executare, sentinţă atacată atât de fostul europarlamentar, cât şi de DNA.

Politicianul a fost acuzat că, în perioada decembrie 2010 — martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnaliști de la publicația britanică “The Sunday Times” de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

De asemenea, Severin se angaja să voteze împotriva altor amendamente care era contrare intereselor “angajatorilor” săi.

La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuțiilor din perioada ianuarie — martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înțelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă, arătau procurorii în 2013, la momentul trimiterii în judecată.

Fostul europarlamentar Adrian Severin mai are un dosar pe numele său, în care este acuzat că în perioada 2007-2010 a încheiat mai multe contracte fictive de consultanță pe banii Parlamentului European.

În perioada martie 2007 – noiembrie 2010, Severin Adrian a încheiat, fie în nume propriu, fie ca reprezentant al grupului politic din care făcea parte, din Parlamentul European, un număr de 20 de contracte de consultanță cu mai multe firme create anume pentru a justifica prestarea unor servicii fictive, constând în realizarea unor studii. În perioada respectivă, singurele activități înregistrate de societățile în cauză au fost cele în relația cu Adrian Severin, respectiv grupul politic din care făcea parte.
Ulterior, societățile comerciale respective nu au mai avut nici un fel de activitate, iar în prezent toate figurează ca fiind radiate din Registrul Comerțului. – arăta comunicatul DNA dat la acea vreme

În același dosar mai sunt urmăriți penal și Florin Abraham și Ana Jugănaru, cei doi fiind acuzați că, în calitate de asistenți ai lui Severin la Parlamentul European, au încheiat la rândul alte contracte fictive menite să șteargă urma banilor obținuți ilegal de europarlamentar. În final aproape 600.000 de lei au ajuns în conturile unei fundații care are fi controlată de Adrian Severin.

În aceeași perioadă, suspectul Adrian Severin cu intenție și în conivență cu suspecții Jugănaru Anne-Rose-Marie, Abraham Florin – Leontin și o altă persoană, a acționat în vederea disimulării originii ilicite a sumelor de bani provenite din decontările frauduloase din bugetul Parlamentului European, prin transferurile succesive ale sumei totale de 586.350 lei, efectuate de către societățile din grup către o fundație, prin încheierea unor contracte fictive de pregătire și instruire a personalului. – mai arată procurorii

Anne Rose Marie Jugănaru, fost jurnalist, este, în prezent, secretar de stat în Ministerul Mediului, iar Leontin Florin Abraham este nepotul avocatului Pavel Abraham. Cei doi sunt urmăriți penal din 2012.

Citeşte şi: Cel mai norocos deputat penal! Cum a scăpat şi de arest, şi de închisoare, un parlamentar condamnat definitiv

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE