Home Politică Ameninţările lui Oprea au avut efect: Parlamentul renunţă momentan la modificarea Codului...

Gabriel Oprea

Parlamentarii au renunțat la modificările controversate pe care ar fi dorit să le aducă la Codul Penal și la cel de Procedură Penală. Proiectele au fost scoase din dezbaterea Comisiei Juridice a Camerei Deputaților. Potrivit unor surse politice citate de Antena 3, decizia este efectul ameninţărilor făcute de Gabriel Oprea.

I-am spus și lui Victor Ponta, în momentul în care constatăm, că, spre exemplu, se lucrează la modificarea pe ascuns a codului penal, sau că se dorește un atac asupra statului român, ne pierd de parteneri. Nu sunt de acord cu astfel de modificări. Trebuie să existe o dezbatere publică cu toți actorii: societatea vicilă, ziariștii, parlamentarii. Dacă cineva vrea să își aranjeze niște interese, nu suntem de acord. Noi nu votăm aceste modificări, UNPR va vota împotrivă, a declarat Oprea la PROTV.

Luni, Consiliul Superior al Magistraturii a a dat aviz negativ schimbărilor pe care vor unii parlamentari să le aducă celor două coduri. După şedinţa plenului CSM, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că sunt totuși câteva propuneri care ar merita să fie adoptate.

Peste o sută şi ceva de modificări sunt în dezbatere în momentul de faţă. Faptul că vine o propunere din partea Parlamentului nu înseamnă neapărat că nu este potrivită, ea trebuie dezbătută.. Punctul de vedere al Ministerului Justiţiei a fost acelaşi de fiecare dată cu al sistemului judiciar sau invers. Din acest punct de vedere nu avem sincope în activitate. Am discutat deja cu colegii din CSM, voi discuta astăzi şi cu membrii din Comisia juridică să vedem dacă avem timp să discutăm mâine toate propunerile transmise până acum. Dacă nu, să amânăm şedinţa de mâine, nu este niciun fel de problemă, important este să avem timp să dezbatem. Sunt câteva propuneri venite dinspre sistem, de care sistemul are nevoie şi care cred că ar trebui puse pe ordinea de zi cu prioritate. – a declarat Robert Cazanciuz, citat de AGERPRES

 

Una dintre cele mai importante propuneri este cea care se referă la dezincriminarea conflictului de interese. Prin inițiativa legislativă, se propune înlocuirea sintagmei “conflictul de interese” cu sintagma”folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”, precum și modificarea unor situații în care actuala lege să nu se aplice. Mai exact, inițiatorii proiectului propun ca angajarea rudelor sau a unor persoane cu care funcționarii publici s-au aflat în relații comerciale ori de muncă să nu mai fie sancționată.

O altă modificare importantă se referă la aplicarea măsurilor preventive. Astfel, din textul legii ar urma să fie scoasă sintagma ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă ”suspiciunea rezonabilă” că o persoană a săvârşit o infracţiune” și înlocuită cu ”măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”.

Aleșii ar mai vrea ca în cazul magistraților să apară infracţiunea de abuz de putere sau modificarea termenelor de prescripţie a răspunderii penale, astfel încât, de exemplu, faptele de luare de mită săvârşite anterior anului 2009 să fie în acest moment prescrise.

Propunerile de modificare a celor două coduri a fost criticată de Klaus Iohannis, care a declarat că nu va promulga noile prevederi, în caz că vor fi adoptate de parlament.

Nu pot fi de acord cu modificarea Art. 301 din Codul Penal, care urmărește dezincriminarea conflictului de interese, astfel încât să existe libertatea angajării unor membri ai familiei în cadrul cabinetelor parlamentare. Nimeni nu poate să favorizeze membri ai propriei sale familii în exercitarea funcțiilor și demnităților publice. Atrag atenția că, în eventualitatea adoptării de către Parlament a acestor modificări, ele vor fi retrimise Parlamentului sau voi sesiza Curtea Constituțională, în virtutea exercitării atribuțiilor mele constituționale. – se arată într-un comunicat dat publicităţii de Administraţia Prezidenţială

DNA a atacat de asemenea dur iniţiativele de modificare a codurilor, pe motiv că îngreunează activitatea procurorilor şi afectează grav lupta împotriva justiţiei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE