Home Eveniment Amintiri din hotelul “Roma”, locul unde se credea că toţi au murit....

Sursa Foto: repubblica.it

Teama şi disperarea au pus stăpânire, zeci de ore, pe oamenii din Italia, surprinşi de marele cutremur, urmat de un adevărat “roi” al replicilor. Au fost înregistrate o mie de mişcări ale pământului. Aproape două zile s-a crezut că toţi cei aproape 80 de oameni din hotelul Roma, din Amatrice, au murit. Dar uşor-uşor panica începe să se risipească, iar oamenii se găsesc unii pe alţii. Îşi dau seama că tragedia i-a unit, sunt acum o adevărată familie.

Jurnaliştii italieni, de la publicaţia la Repubblica, au realizat un reportaj cutremurător. Sunt descrise momente înainte şi după cutremur, evenimentul care a luat vieţi şi a schimbat definitiv destinele celor care au supravieţuit.

“Pentru doamna Annuziata, Hotelul Roma nu era un hotel, era o casă. Are şi o locuinţă a ei, nu departe de Amatrice, dar îi place să trăiască acolo. E o croitoreasă pensionată, ajunsă la vârsta de 92 de ani. În noaptea cutremurului dormea la primul etaj. Cu câteva ore înainte, făcuse plimbări lungi şi a mâncat la restaurantul de la parter. Când a fost scoasă din moloz, încă respira” – scriu ziariştii, pe pagina reppublica.it

O altă clientă fidelă a hotelului era doamna Maria. Îi plăcea să îşi petreacă verile în oraşul de munte, unde găsea răcoare şi fugea din aglomeraţia de acasă, de pe însorita insulă Sardinia.

“Am rămas doar cu hainele de pe mine, nu îmi mai găsesc bagajele, nu mai am bani, dar sunt bine” – a povestit eleganta doamnă în vârstă de 70 de ani.

Nu toate cele 40 de camere ale hotelului erau ocupate, aşa cum s-a crezut iniţial. Iar norocul celor 30 de oaspeţi a fost că imobilul nu s-a dărâmat după primul şoc puternic, cutremurul de magnitudine 6 pe Richter, astfel au avut timp să fugă. Printre oaspeţi se aflau şi doi soţi în vârstă, din Napoli, dar şi un tânăr de 30 de ani care şi-a rezervat o cameră pentru o lună întreagă, pentru că voia să facă fotografii în zona din centrul Italiei.

Una dintre cameriste este o Irina, o doamnă de origine poloneză care trăieşte de 21 de ani în Italia.

“În buzunar, încă are lista de marţi,. Primul etaj: 8 camere ocupate, la al doilea etaj: 4 camere, la etajul 3, alte 4 camere plus încă 2… Când a ieşit din tură, marţi la amiază, erau 28 de turişti cazaţi. În cursul serii au mai sosit alţii” – relatează jurnaliştii italieni.

Hotelul Roma este celebru în regiune. La restaurantul de la parter, au mâncat paste cu faimosul sos amatriciana chiar şi Papa Ioan Paul al II-lea. Din păcate, sunt confirmate cel puţin şase morţi în acest hotel, unde ar fi lucrat şi câteva românce, printre care şi Maricica Iosub. Povestea ei o puteţi citi aici: Românii care au devenit victimele cutremurului violent din Italia. Poveştile lor sunt impresionante

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE