Home Eveniment UPDATE Ana Birchall, ministru interimar al Justiţiei după demisia lui Florin Iordache

Sursa Foto: gov.ro

Ana Birchall va ocupa interimar funcţia de ministru al Justiţiei, până la desemnarea unui succesor plin al lui Florin Iordache.

Birchall ocupă în guvernul Grindeanu funcţia de ministru delegat pentru Afaceri Europene.

Îi mulțumesc premierului, preşedinţilor coaliţiei de guvernare, precum și colegelor și colegilor mei din PSD şi ALDE pentru încrederea cu care m-au învestit, înțelegând totodată responsabilitatea imensă pe care o presupune portofoliul Justiției. Voi face tot ceea ce îmi stă în putință pentru a îndeplini acest mandat cu profesionalism, seriozitate și echilibru. Îmi doresc ca alături de instituțiile care au atribuții și responsabilități în acest domeniu, de reprezentanți ai societății civile și mass media, precum și printr-un dialog transparent cu partenerii noștri externi să putem asigura bunul mers al justiției, ca o premisă fundamentală a unei democrații consolidate – a scris Ana Birchall pe Facebook la scurt timp după anunţul oficial.

Citeşte şi: INTERVIU ŞOC: Laura Codruţa Kovesi se teme că Direcţia Naţională Anticorupţie ar putea fi desfiinţată

Florin Iordache şi-a anunţat, joi, demisia din funcţia de Ministru al Justiţiei. Declaraţia a fost făcută la Palatul Victoria, la finalul şedinţei de Guvern.

De când am venit la Ministerul Justiţiei, mi-am propus şi am efectuat toate demersurile legale pentru a remedia o serie de probleme existente şi destul de sensibile. Aşa cum aţi văzut, toata iniţiativele asumate sunt legale şi constituţionale. Proiectele propuse s-a aflat în dezbatere publică, organizată de Ministerul Justiţiei, iar acum sunt în dezbatere parlamentată. Cu toate acestea, pentru opinia publică nu a fost suficient, drept pentru care am hotărât să îmi înaintez demisia din funcţia de ministru al Justiţiei – a spus Florin Iordache.

Cine este Ana Birchall

Ana Birchall s-a născut la 30 august 1973 în orașul Mizil, județul Prahova, potrivit biografiei publicate de AGERPRES.

Licențiată în Științe Juridice, Universitatea București, Facultatea de Drept (1996), potrivit site-ului propriu www.anabirchall.ro; Facultatea de Drept și Relații Internaționale ”Nicolae Titulescu” (anual bursa de merit, șef de promoție, 1991-1996); masterat în drept la Facultatea de Drept din Yale, SUA (1999-2000); doctor în drept la Facultatea de Drept din Yale, SUA (2000-2002), cu lucrarea “Dreptul falimentului aplicat sistemelor bancare din țările Central și est Europene”.

Șef Oficiu Juridic, S.C Omniasig S.A (1996-1998). A lucrat ca avocat în cadrul casei de avocatură “White & Casse” din New York (2002-2003); a lucrat la Biris Goran ca șef al Grupului de practică în domeniul restructurărilor financiare și insolvență (2010-2012); Of Counsel, Mușat și Asociații — Restructuring & Insolvency (2012); consilier al Ministrului Afacerilor Externe (2003-2004); consilier în cadrul Comisiei de Politică externă a Senatului României (2005-2006); consilier al premierului (iulie — decembrie 2012); consilier al primului ministru, Guvernul României (iul.2012-dec.2012). Înalt Reprezentant al primului-ministru pentru afaceri europene și parteneriat cu Statele Unite ale Americii (funcție neretribuită, 2014-prezent), conform site-ului cdep.ro.

Deputat din partea PSD, Colegiul nr. 5 Vaslui (2012-prezent), a activat ca membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, membru în Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României în spațiul Schengen, președinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților (febr. 2015-prezent) și președinte al Grupului parlamentar de prietenie România-India. La 11 decembrie 2016 a câștigat din partea PSD un al doilea mandat de deputat de Vaslui.

Din 2013 este Ambasador al prestigiosului ONG Vital Voices, înființat de Hillary Clinton în programul Global Ambassadors; din 2013 este membru în Global Advisory Council WeConnect International; din 2014 — membru în Comitetul Executiv al Yale Law School Association, Yale Law School, SUA.

Este lector universitar la Universitatea “Dimitrie Cantemir” București (2005-prezent).

Este membru PSD din 2005. A fost șeful Departamentului de Educație și Cercetare PSD (2007-2009); secretar executiv pe probleme de tineret și egalitate de șanse (2005-2007). În prezent este consilier pe probleme de politică externă al președintelui PSD și secretar executiv pe probleme de relații internaționale. Secretar General Adjunct (Relații Internaționale) al PSD; vicepreședinte Organizația Județeană Vaslui a PSD. Este președintele Forumului Progresist Social-Democrat și vicepreședinte/purtător de cuvânt la Asociația Parlamentarilor Social-Democrați.

Membru în Baroul București, membru Policy Network, Marea Britanie și Terra Nova, Franța, scrie Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE