Home Economic ANAF, amendată pentru că a făcut publică lista românilor cu datorii

anaf
Sursa Foto: rfi.ro

ANAF a fost amendată cu 16.000 de lei pentru că a dat publicităţii lista românilor cu datorii la stat fără a respecta legea privind protecţia datelor cu caracter personal. Decizia a fost luată de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care s-a autosesizat după ce numele datornicilor au apărut online.

ANSPDCP a stabilit că fiscul nu anunţase românii aflaţi pe listă că au restanţe, nici prin poştă şi nici pe site.

O altă neregulă este că lista a fost publicată pe alt site decât cel al ANAF.

“Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 4 alin. (1) li. a) și d) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscală și Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă, se arată în comunicat.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe 16 mai lista datornicilor persoane fizice, după ce afişarea acestora a fost amânată în mai multe rânduri. Documentul cuprinde nu mai puţin de 187.230 de nume, care au datorii la stat de peste 1.500 de lei fiecare.

Lista este deschisă de nimeni altul decât primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care are în total de dat statului 232.068.248 lei. Din această sumă, 83.181.170 lei sunt obligații fiscale principale, iar diferenţa o reprezintă dobânzi şi penalizări. Mai multe informaţii despre politicienii aflaţi pe lista ANAF, în articolul următor:

ANAF a publicat lista datornicilor la stat. Vezi dacă eşti pe listă

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE