Home Economic ANAF îşi numără “victimele” şi ia peste picior patroni, politicieni şi se...

Sursa Foto: ANAF via Facebook

ANAF îşi face public bilanţul controalelor cu un comunicat de presă “stilizat”. Anunţul unor încasări uriaşe la bugetul de stat este numit: “Miracolul de pe litoralul românesc!”

Inspectorii simulează o ştire de presă şi fac şi un top al primilor 10 manageri de “succes” de pe litoral care, spre deosebire de anul precedent, în 2015 au declarat încasări şi cu 1500% mai mari. Desigur, managerii ar fi început să declare veniturile după ce a fost declanşată ampla campanie de verificare, spune ANAF pe un ton ironic.

Inspectorii încearcă să redea cum ar arăta o discuţie dintre unul dintre managerii de “succes” de pe litoral şi un reporter care se miră cum au fost date peste cap încasările într-un timp atât de scurt.

Ne putem doar închipui cum ar suna declarația acestui manager excepțional, în cadrul unui interviu din revistele de business care prezintă top-uri și povești de succes în afaceri, cu personaje care pleacă la drum cu 100$ împrumutați de la familie și ajung peste un an la cifre de afaceri de milioane de euro: “Sincer, nu știu exact să vă spun. Eu sunt același, iar clubul nu are nimic în plus față de anii trecuți. Cred că a crescut consumul. Este posibil ca românii să fi fost extrem de însetați în această perioadă. După cum știți, a fost și secetă. Mă mai gândesc și la faptul că este posibil ca turiștii de anul acesta să fi băut mai mult și de nervi când au văzut cum inspectorii Antifraudă intră în club în timp ce ei sunt la distracție”, se arată în comunicatul ANAF postat pe pagina de socializare, semnat de către Biroul de presă.

Ridicularizarea nu este anonimizată. Într-o fotografie, sunt prezentate şi numele societăţilor care au revizuit încasările de pe casa de marcat.

ANAF TOP 10 MANAGERI

ANAF via Facebook

Fiscul îi ia peste picior şi pe politicienii care s-au bazat pe ANAF că va strânge bani la buget, pentru ca ei să scădă TVA-ul la alimente, de pildă.

“Miracolul de pe litoral”, cum va rămâne de acum înainte în memoria colectivă a românilor, este o demonstrație extrem de clară a viziunii de excepție a unor politicieni, deveniți peste noapte specialiști în domeniul fiscal, cu o capacitate de deducție rafinată care au intuit cu precizie faptul că cca 5 miliarde lei colectate în plus la TVA, pe primele 8 luni din 2015 față de aceeași perioadă din 2014, după o “gaura” la venituri de aproape 1 miliard lei în urma scăderii TVA la alimente, provin exclusiv din consum, fără ca acțiunile de combatere a evaziunii fiscale de către ‪#‎ANAF‬ să aibă vreun rol, spun mândrii ispectorii de la ANAF care se ocupă de comunicare cu presa.

Cu o tehnică nouă de PR, Fiscul încearcă să-şi schimbe imaginea în spaţiul public. Comunicatele de presă sunt făcute pe un toc cât mai ironic, postările de pe Facebook au hashtag, inspectorii fac propriile topuri şi folosesc umorul pentru a prezenta câte lucruri bune s-au făcut pentru ţară. Ar schimba şi lozinca “România funcţionează cu taxele tale” în “România funcţionează cu taxele tale şi cu #ANAF”.    

Fiscul a aplicat şi autoironia, însă pentru a scoate în evidenţă că inspectorii ANAF nu se ocupă de “băbuţe care vând zarzavat la marginea drumului”, aşa cum au fost acuzaţi în presă.

“Suntem convinși că ați citit în presă despre toate aceste cazuri, după ce noi le-am făcut publice, imediat sub rubrica dedicată băbuței cu urzici, atacată de nemiloșii inspectori Antfraudă, deghizați în uniformele Poliției Locale”, se mai arată în documentul public.

Tot ca într-o relatare umoristică, inspectorii mai scriu că ” între meciurile din campionatul intern de Solitaire”, ar fi depistat firme fantomă sau alte societăţi care au prejudiciat statul, în total, cu peste 80 de milioane de euro.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE