Home Eveniment ANUNȚ ȘOC de la Parchetul General privind ancheta în dosarul #Colectiv

ambulante colectiv

Procurorii de la Parchetul General dau de înțeles că cel puțin o parte dintre inculpații pentru tragedia din Clubul Colectiv, soldat cu moartea a 64 de persoane, ar putea scăpa dacă proiectul privind grațierea ar fi aprobat în această formă.

Prin proiectul de lege ar urma să fie graţiate şi infracţiuni precum uciderea din culpă sau vătămarea corporală din culpă, ceea ce ar implica nesocotirea vieţii ca valoare socială fundamentală. Cel mai elocvent exemplu în acest sens îl constituie cauza denumită generic Colectiv, se arată într-un comunicat dat publicității miercuri seară de Parchetul General.

Cei trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – sunt acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală.

Daniela Niță, patroana firmei de artificii, este acuzată de ucidere din culpă, în formă agravată, vătămare corporală din culpă, în formă agravată; favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, Viorel Zaharia, pirotehnist la firma de artificii, este acuzat de ucidere din culpă, în formă agravată; vătămare corporală din culpă, în formă agravată; nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.

Proiectul de ordonanţă, publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei, prevede graţierea în întregime a pedepselor de până la cinci ani de închisoare, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţe.

Cu toții ar putea scăpa de închisoare, având în vedere că infracțiunile de care sunt acuzați le-ar putea aduce condamnări mai mici de 5 ani.

De asemenea, aceste infracțiuni nu se află pe lista excepțiilor de la grațiere propuse de Ministerul Justiției.

Fostul primar Cristian Popescu Piedone, trimis în judecată pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, ar putea scăpa și el de închisoare.

În primul rând, modificarea Codului Penal i-ar aduce acestuia o pedeapsă maximă de 3 ani de închisoare.

Fapta funcţionarului public care, în exercitarea serviciului, nu îndeplineşte un act sau îndeplineşte un act contrar legii şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 lei unei persoane fizice sau unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, ar fi noile pedepse stabilite de lege, conform proiectului postat pe site-ul Ministerului Justiției.

Ulterior, în cazul unei condamnări, acestuia i-ar putea fi aplicate prevederile legii grațierii, amintite mai sus.

Spre comparație, în forma actuală, abuzul în serviciu presupune o pedeapsă de până la 7 ani de închisoare.

Proiectul de lege prevede că aceasta se aplică faptelor comise până la data de 18.01.2017, deci inclusiv suspecților din acest dosar.

Citește și: Ce conţine proiectul privind graţierea. Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească deţinuţii pentru a fi eliberaţi

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE