Home Social Arena Națională rămâne închisă. ISU nu poate elibera aviz de funcționare

arena nationala

Primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, spune că Arena Națională nu va fi redeschisă deoarece nu poate primi aviz de la ISU.

Potrivit edilului general, pompierii nu pot elibera aviz de protecție împotriva incendiilor deoarece acoperișul stadionului nu este omologat în România.

În acest moment, suntem în situația în care nu putem primi avizul ISU pentru desfășurarea de activități sportive și culturale. Materialul din care este făcut acoperișul nu este omologat în România și, momentan, nu putem ști dacă se va putea omologa sau nu printr-un act normativ.
Avem un caz tipic de gestiune proastă a banului public și de management defectuos. Am aruncat banii pe apa sâmbetei. Fosta administrație a construit un stadion fără să țină cont de normele în vigoare la data respectivă. Fac precizarea că dacă se respectau normele în vigoare la acea dată, acest acoperiș nu trebuia construit în forma în care este acum. Nu știm dacă acest material va fi sau nu omologat, a scris Răzvan Sava pe Facebook.

Primarul Capitalei spune că vina aparține tot autorităților care au decis să schimbe proiectul pentru a monta un acoperiș mobil. Deși în contractul inițial, acoperișul era unul simplu, din tablă, și avea toate avizele pompierilor.

Contractul inițial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiș fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obținute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiș. S-a ajuns astfel ca acoperișul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul și obținut avizul ISU pe noua formă de acoperiș. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperișul a fost făcut fără autorizație.
Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiș, iar între timp au fost semnate două acte adiționale în valoare totală de 200 milioane de RON. Primul act adițional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfășurarea finalei Cupei UEFA, mai arată Sava.

Arena Națională a fost utilizată ilegal

Mai grav, deși se știa că stadionul nu are aviz de funcționare de la pompieri, Primăria Capitalei a semnat recepția construcției.

La finalul lucrărilor de construire, deși se știa că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperișul nu este omologat în România, fosta administrație a decis totuși să semneze recepția lucrărilor. Astfel, în lipsa reprezentanților ISU, a fost semnat procesul verbal de recepție și a fost făcută și plata către constructor, scrie primarul interimar al Capitalei.

Răzvan Sava declară că, în acest context, cel mai probabil este ca toate evenimentele de pe Arena Națională să se desfășoare cu acoperișul strâns. În același timp edilul a anunțat că va demara și un audit care să scoată la iveală toate neregulile din contractul pentru construcția stadionului.

Încercăm să găsim o soluție pentru a putea folosi stadionul. La ora aceasta, singura soluție care pare rezonabilă este ca toate activitățile să se desfășoare cu acoperișul strâns. Vom vedea dacă se va putea obține aviz în aceste condiții. Dacă nu vom obține avizul nici în aceste condiții, va trebui să demontăm acoperișul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administrație.
Din punctul meu de vedere s-a produs un prejudiciu. Voi demara un audit tehnico-financiar care să aducă lumină în acest dosar,
afirmă Răzvan Sava.

Arena Națională a fost închisă la începutul lunii noiembrie, după tragedia din Colectiv, pentru că nu are avizul pentru securitate în caz de incendiu.

Cu toate astea, cel mai mare stadion din țară a funcționat fără probleme timp de patru ani și a găzduit, din 2011 până acum, peste 120 de evenimente. Printre ele și finala de Europa League din 2012.

Arena Națională a fost ianugurată pe 6 noaiembrie 2011 și a costat în total 234 de milioane de euro.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE