Home Extern Austria construiește un gard împotriva refugiaților care vin din Slovenia

Sursa Foto: captura Wall Street Journal

Uniunea Europeană face tot mai greu față fluxului de refugiați. Austria a decis să construiască un gard la granița cu Slovenia pentru a împiedica imigranții să intre în țară.

Potrivit ministrului de interne austriac, Johanna Mikl-Leitner, susține însă că demersul are rol doar de a controla fluxul de refugiați.

Este vorba să fie asigurată o intrare ordonată, controlată în țara noastră, (nu-i vorba) de închiderea graniței. În ultimele săptămâni grupuri de migranți au devenit mai nerăbdători, agresivi și emotivi și trebuie să ne luăm toate măsurile de precauție,a explicat ministrul austriac.

Oficialul austriac nu a făcut precizări referitoare la forma pe care o va lua această barieră, care se va extinde pe mai mulți kilometri de o parte și de alta a punctului de trecere a graniței, relateaz[ AGERPRES.

Mikl-Leitner a făcut mai multe referiri în ultimele zile la o consolidare a dispozitivului de la granița austriacă unde sosesc în fiecare zi mii de migranți care au traversat Slovenia și chiar a fost ținta a numeroase critici săptămâna trecută în Austria, în timp ce pleda pentru construirea unei “fortărețe Europa”.

Decizia Austriei este un efect al hotărârii Ungariei care a închis la mijlocul lunii octombrie a doua dintre granițele sale, cea cu Croația, blocată cu un gard de sârmă ghimpată, provocând o schimbare spre Slovenia a itinerariului migranților și refugiaților care se deplasează din Grecia spre nordul Europei. Aproape 90.000 de imigranți au tranzitat Slovenia din 17 octombrie.

Între timp, Uniunea Europeană încearcă să-i convingă pe refugiaţi să aştepte în Grecia pentru a li se oferi zboruri plătite către ţările care oferă azil, în loc să îşi rişte viaţa înfruntând iernile dificile din Balcani, dezvăluie oficiali europeni.

Ideea este să convingem tatăl sirian că este mai bine să stea în Grecia cu familia sa până va fi relocat. Zborurile gratuite către ţări sigure ar fi o bună opţiune, spune un oficial european, citat de Reuters.

Aceasta este una dintre măsurile luate la mini-summitul de duminică de la Bruxelles şi, potrivit Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, trebuie aplicată fără întârziere pentru a salva vieţi.

Măsurile pe care le-am agreat trebuie aplicate imediat şi deplin. Am avut mai multe cazuri de hipotermie printre oamenii care au aşteptat în frig. Există riscul unor tragedii din cauza vremii, a afirmat Carlotta Sami, o purtătoare de cuvânt al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi.

Cu toate astea încă nu se ştie de unde se vor găsi resursele financiare pentru aplicarea măsurii şi cum vor fi alocaţi banii.

La mini-summitul de la Bruxelles, premierul grec Alexis Tsipras a încheiat un acord separat cu UE pentru gestionarea crizei imigranţilor.

Conform acordului, Grecia urmează să deschidă centre de recepţie pentru imigranţii extracomunitari, în cooperare cu Agenţia ONU pentru Refugiaţi, cu o capacitate de găzduire de 50.000 de persoane, până la sfârşitul anului.

De asemenea, Agenția s-a angajat să construiască centre de primire şi în ţările balcanice de pe ruta principală a imigranţilor, Macedonia, Albania, Serbia, Croaţia şi Slovenia, cu o capacitate de găzduire a încă 50.000 de persoane.

Asta în contextul în care peste 50.000 de imigranţi extracomunitari au intrat doar săptămâna trecută în Grecia, principalul punct de acces în Europa pentru refugiați.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE