Home Social Autoritățile au emis certificat de urbanism pentru moscheea care va fi construită...

moscheea

Primăria sectorului 1 a eliberat, pe 11 aprilie, certificatul de urbanism pentru moscheea pe care Muftiatul Cultului Musulman din România intenţionează să o construiască pe Bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Instituția precizează însă că acest document nu dă beneficiarului dreptul de construire, fiind doar o etapă legală, premergătoare eliberării autorizaţiei de ridicare a lăcaşului.

Având în vedere că amplasamentul pe care urmează să fie construită moscheea este situat în zona CB5 – zonă situată în afara perimetrului central, care grupează funcţiuni complexe de infrastructură municipală şi supramunicipală -, pentru autorizarea construcţiei este necesară obţinerea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), care intră în competenţa exclusivă a Primăriei Municipiului Bucureşti, se arată în comunicatul Primăriei Sectorului 1.

Practic, astfel doar i s-a comunicat Muftiatului Cultului Musulman din România că următoarea etapă este obţinerea avizului de oportunitate al arhitectului şef al Primăriei Capitalei, în scopul întocmirii Planului Urbanistic Zonal şi aprobării sale de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.

Muftiatul Cultului Musulman din România a depus, pe 26 ianuarie, la Primăria sectorului 1, documentaţia pentru eliberarea unui certificat de urbanism, etapă premergătoare obţinerii autorizaţiei de construire. Întrucât documentaţia depusă a fost incompletă, Primăria a transmis o adresă de completare, prin care a cerut precizarea scopului pentru care solicită eliberarea certificatului de urbanism, precum şi prezentarea planurilor anexă, aşa cum prevede legislaţia în vigoare, potrivit Agerpres.

Moscheea, care va fi construită pe o suprafață de 13.000 de metri pătrați, va avea o capacitate de 2.000 de persoane. Potrivit Daily Sabah, guvernul român a aprobat concesionarea suprafeței necesare pentru ridicarea moscheii pe o perioadă de 49 de ani.

Construcția ar urma să includă și un complex cu o librărie, o școală de studiu al Coranului și spații de recreere și va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană.

În București se află deja zece clădiri folosite ca moschei, dar noua construcție va fi o moschee veritabilă, nu o clădire convertită pentru o utilizare în acest scop.

Președinția turcă a afacerilor religioase (DIB), care supervizează moscheile din Turcia, are în vedere construcția a peste 100 de moschei în întreaga lume, în 38 de locuri lucrările fiind deja în curs.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE