Home Social Banii unei comune, jucaţi la păcănele. Cine este Bogdănel Dorel Rotaru, săteanul...

Bogdănel Dorel Rotaru este un sătean din Bârnova, Iaşi, care ar fi reuşit să devalizeze bugetul local. O sumă de aproape 90.000 de euro ar fi sustrasă din încasările din taxe şi impozite, bani pe care i-ar fi jucat la păcănele.

Tânărul de 33 de ani a fost casier la primăria comunei şi va fi judecat pentru delapidare. Cariera lui a început în 2007, la ghişeul de taxe şi impozite, unde a fost iniţial agent fiscal şi de unde a fost avansat ulterior la funcţia de casier. Comuna formată din şase sate nu este dintre cele mai sărace din Moldova, fiind situată la doar câţiva kilometri de municipiul Iaşi. Practic, sumele de bani care erau în mâinile sale nu au fost deloc de neglijat.

Încă din 2012 au apărut suspiciunile de frudă. Rotaru ar fi refuzat să predea mai multe chitanţiere. Când a văzut că nu există şansă să vadă ce sume au fost încasate, conducerea Primăriei Bârnova a dispus o anchetă internă, iar rezultatul a şocat. Funcţionarii au fost cei care l-au denunţat pe Bogdănel Dorel Rotaru.

Cercetările au scos la iveală că lipseau trei chitanţiere pentru încasarea creanţelor bugetare, dar şi lipsa mai multor sume de bani, printre care şi cea aferentă contractului de sponsorizare a echipei de fotbal, anunţă Adevărul.

Un expert contabil a evaluat paguba la 400.812 lei.

“Inculpatul Rotaru Dorel Bogdănel a recunoscut comiterea faptei, precizând că fiind un împătimit al jocurilor de noroc şi-a însuşit din gestiune, în mod repetat, diferite sume de bani, nemenţionând în borderouri unele chitanţiere prin care încasa banii şi depunând la Trezoreria Iaşi doar o parte din bani. În ceea ce priveşte cuantumul prejudiciului, inculpatul îl estimează la aproximativ 200.000 de lei, arătând că regretă fapta comisă şi obligându-se să depună toate eforturile pentru a achita suma de bani pe care şi-a însuşit-o din gestiune”, au precizat procurorii în rechizitoriul pe care l-au înaintat judecătorilor.

dorel rotaru bogdanel

Sursa foto: Facebook

Acum, fostul casier de la Primărie este chiar antrenor al echipei de fotbal locală, potrivit sursei citate.

Potrivit noului Cod Penal, însuşirea, folosirea sau traficarea de către un funcţionar public, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică. Însă, pentru că Rotaru a recunoscut acuzaţia, procesul ar putea fi derulat pe procedură simplificată, ceea ce înseamnă reducerea limitelor de pedeapsă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE