Home Extern Belgia menține nivelul maxim de alertă încă o săptămână

belgia politie paris
Sursa Foto: telegraph.co.uk

Belgia rămâne în alertă teristă de nivel maxim în regiunea Bruxelles pentru cel puţin încă o săptămână.

Potrivit premierului belgian, Charles Michel, nivelul ameninţării urmează să fie evaluat din nou lunea viitoare.

Între timp, metroul și școlile, închise încă de săptămâna trecută, vor fi deschise gradual, începând de miercuri.

Prim-ministrul belgian a reiterat recomandarea ca locuitorii Bruxelles-ului să evite locurile cu o concentrație mare de oameni, cum ar fi concerte, evenimente majore, gări, aeroporturi, transportul în comun și centrele comerciale aglomerate.

De altfel și Ministerul român al Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie în care arată că Bruxelles-ul rămâne la nivelul 4 de alertă.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că Organismul belgian de coordonare pentru analiza ameninţărilor (OCAM) a luat hotărârea menţinerii până luni, 30 noiembrie 2015, a nivelului maxim (4) de alertă teroristă (pe o scara de la 1 la 4) de „ameninţare serioasă şi iminentă” pentru Regiunea Bruxelles, iar pentru restul teritoriului Belgiei a nivelului 3 de alertă de „ameninţare posibilă şi credibilă”.

Universităţile şi şcolile de toate gradele îşi vor relua activitatea miercuri, 25 noiembrie 2015, dată la care şi metroul va fi repus „progresiv” în funcţiune, arată un comunicat al Ministerul de Externe.

Între timp, peste o mie de oameni îl caută în continuare pe Salah Abdeslam, considerat principalul suspect în atacurile de la Paris de pe 13 noiembrie. În ciuda operaţiunilor de amploare ale forţelor de securitate la Bruxelles acesta nu a fost capturat, iar ministrul de Interne, Jan Jambon crede că este ajutat de o întreagă reţea de islamişti.

În total, forţe de securitate, soldaţi şi poliţia federală înseamnă un dispozitiv format din peste o mie de oameni. Este vorba despre o mobilizare uriaşă. Cred că beneficiază de foarte mult ajutor pe teritoriul nostru, a spus ministrul de Interne.

Pe numele lui Salah Abdeslam, în vârstă de 26 de ani, a fost emis și un mandat internaţional de arestare, el fiind singurul care a reuşit să fugă dintre cei opt atacatori. După atentate, acesta a pornit spre Belgia, însoţit de doi prieteni.

Poliția chiar l-ar fi controlat pe Salah Abdeslam, sâmbătă dimineaţa, a doua zi după atentate, în apropiere de graniţa cu Belgia, atunci când acesta se afla într-o mașină cu doi prieteni. Ei au fost lăsaţi să plece însă, pentru că numele său şi al prietenilor nu apăreau pe vreo listă de persoane căutate.

Ulterior, anchetatorii au aflat că Salah Abdeslam ar fi condus una dintre maşinile pe care le-au folosit teroriştii kamikaze pentru a ajunge la Paris

Sâmbătă,duminică și luni, forţele de securitate belgiane au efectuat raiduri de amploare în regiunea Bruxelles vizând capturarea lui Salah Abdeslam, însă acesta a fost de negăsit.

21 de suspecţi au fost arestaţi duminică seara și luni dimineața, identităţile lor nefiind însă dezvăluite.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE