Home Sanatate Boala secolului macină cuplurile care vor să devină părinţi

Cupluri perfect sănătoase clinic, dar care nu pot să devină părinţi. E o realitate din ce în ce mai dură. Infertilitatea inexplicabilă a devenit o problemă tot mai întâlnită pentru cupluri. Specialiştii au căutat ce anumă stă la baza acestei probleme. Dacă până acum câţiva ani se vorbea de cele mai multe ori de infertilitatea feminină, ultimele studii au arătat că şi numărul bărbaţilor care nu pot să conceapă un copil este în continuă creştere.

Studiile au artătat că problemele zilnice au efecte asupra fertilităţii. De aici, cercetătorii au dezvoltat o listă cu cei mai importanţi factori care afectează în mod direct procesul de concepere al unui copil.

1. Stresul

Stresul este, conform studiilor, principalul factor care infulenţează conceperea unui copil. Este numit boala secolului.

“Stresul poate modifica cu siguranţă nivelurile de hormoni şi ovulaţiei. Stresul în sine nu este rău, dar atunci când este în exces şi când reacţionăm la el în mod negativ, poate avea tot felul de efecte asupra sănătăţii şi trupurilor noastre” – spun specialiştii pentru health.com

Stresul afectează în mod egal femeile şi bărbaţii. Prin urmare, infertilitatea cauzată de stres poate să fie dată atât pe linie feminină, cât şi pe linie masculină. În zilele noastre, stresul este la ordinea zilei. Locul de muncă, timpul liber tot mai scurt, grijile, bugetul, dar şi o serie întreagă de factori externi ne fac să fim din ce în mai stresaţi, mai nervoşi, mai agresivi.

Legătura dintre stres şi fertilitate este inseparabilă. Puţine cupluri sunt norocoase să conceapă un copil din prima lună de încercări. Restul cuplurilor concep un copil la o perioadă de şase şi 12 luni din momentul în care au început să nu se mai protejeze. Fapt considerat de medici absolut normal. Problema cuplurilor apare în momentul în care lunile de încercări eşuate sunt tot mai dese, iar tensiunea este din ce în ce mai ridicată.

Medicii sunt primii care îi sfătuiesc pe viitorii părinţi să se relaxeze în perioada în care încearcă să conceapă un copil.

Un studiu realizat de universitatea Oxford sugerează că nivelurile de stres afectează fertilitatea. În acest studiu, cercetătorii au măsurat, cu ajutorul unui test de salivă, nivelul de hormoni al stresului la femeile care încercau să rămână însărcinate în mod natural şi au observat că la cele mai stresate dintre acestea şansele de sarcină erau reduse. Potrivit specialiştilor, tehnicile de relaxare pot fi de un real folos cuplurilor care îşi doresc să întemeieze o familie. Aceste descoperiri sprijină recomandarea medicilor potrivit căreia cuplurile trebuie să se relaxeze în perioada în care încearcă să conceapă.

“Este primul studiu care arată legatura între stres şi şansele unei femei sănătoase de a concepe un copil. Studiul întăreşte ideea că, în perioada în care încearcă să conceapă, cuplul trebuie fie relaxat. În anumite cazuri, consilierea sau tehnicile de relaxare precum yoga sau meditaţia pot fi de mare folos” – spune dr. Cecilia Pyper, autoarea studiului, citată de bbc.com.

O altă problemă pe care cuplurile o întâlnesc şi de cele mai multe ori nu mai sunt conştiente de asta apare în momentul în care sarcina mult dorită întârzie să apară. În acel moment conceperea unui copil devine pentru parteneri o obligaţie, un act făcut din datorie. Astfel, actul sexual se transformă într-o necesitate, obligaţie pentru concepera copilului. Totul este dirijat, calculat, iar asta nu face decât să streseze şi mai mult parteneri, iar sarcina în astfel de cazuri întârzie să apară. Hormonii responsabili cu fecundarea ovului nu sunt stimulaţi. Endorfinele nu sunt eliberate în organism, iar actul propriu zis de fapt este un eşec.

Pe de altă parte, dacă vorbim de infertilitate masculină, atunci stresul este inevitabil şi asta pentru că totul pleacă o de la o premisă greşită. Văzută din prisma masculină, infertilitatea devine o problemă mai delicată şi este mai greu de acceptat din cauza prejudecăţilor societăţii în care trăim. De cele mai multe ori infertilitatea masculină este asociată cu impotenţa. În mod evident, acest lucru este greşit ascociat.

2. Timpul

Lipsa timpul este un al factor care, conform specialiştilor, duce la întârzierea apariţiei unei sarcini. Oamenii sunt din ce în ce mai ocupaţi cu locul de muncă şi cu treburile casnice, ceea ce-i face să nu mai aibă timp pentru a-şi forma o familie. Oboseala joacă şi ea un rol important. De cele mai multe ori, persoanele ajung epuizate acasă şi nu mai sunt apte de concepere a copilului. În acest caz, femeile au început să-şi calculeze perioada fertilă şi să se bazeze pe acest calendar. Acest lucru este însă greşit, deoarece ovulaţia la o femeie cu un stil de viaţă agitat sau nesănătos poate să fie diferită de lună, la lună. Ceea ce înseamnă că, dacă o femeie se bazează că perioada ei fertilă este în ziua 12, aceasta are relaţii cu partenerul doar în zilele apropiate datei respective sau chiar doar în acea zi. Se ştie că ovulul unei femei trăieşte în medie 24 de ore, dar dacă femeia nu are relaţii cu partenerul ei în ziua ovulaţiei sau înainte de ovulaţie, sarcina nu poate să apară.

3. Alimentaţia şi tutunul

Mediul toxic în care trăiesc oamenii, alimentaţia nesănătoasă, stilul de viaţă haotic, obezitatea şi problemele de aliementaţie, drogurile, fumatul, medicamentele, lipsa somnui, poluarea, dar şi sporturile extreme reprezintă alţi factori care au efecte asupra fertilităţii.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE