Home Extern OFICIAL Marea Britanie a votat în favoarea ieşirii din UE

referendum, brexit
Sursa Foto: Petr Kratochvil / publicdomainpictures.net

Britanicii au ales să iasă din Uniunea Europeană, arată rezultatele oficiale, după numărarea voturilor în toate secțiile de pe teritoriul Marii Britanii şi Gibraltar.

În favoarea Brexit au votat 51,9% dintre britanici, ceea ce înseamnă peste 17 milioane de voturi, cu peste un milion mai mulți decât cei care au optat pentru rămânerea în UE, care au reprezentat 48,1% dintre alegători.

Și asta în condițiile în care prezența la vot a fost de 72,2%.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, şi-a anunţat retragerea, după ce tabăra sa a fost înfrântă. Demisia sa va intra în vigoare peste trei luni, a anunţat acesta, precizând că a avut deja o discuţie pe această temă cu regina Elisabeta a II-a.

Consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană sunt dezastruoase pe piaţa valutară. Iar BREXIT pare că a deschis Cutia Pandorei. Sunt voci care vorbesc despre referendum privind ieşirea din blocul comunitar a mai multor ţări.

Datele dau peste cap sondajele de la urne, anunțate după închiderea secțiilor de votare. YouGov anunţa la miezul nopții (ora României) că 52% reprezintă aripa pro UE, în urma referendumului, în timp ce 48% au optat pentru ieşire, conform sondajului realizat în ziua votului.

Efectul BREXIT. Ţările unde se naşte revolta ieşirii din Uniunea Europeană

sun brex mad

Sky News a publicat pe site cum va arăta prima pagină în The Sun vineri. Titlul este sugestiv: “Nebunia Brex”. Peste 30 de milioane de britanici, din 46 de milioane de alegători, s-au prezentat la vot. Însă, în zorii zilei, jurnaliştii de la The Sun s-au văzut nevoiţi să schimbe complet coperta, după răsturnarea de situaţie. Au titrat “See EU Later”, un joc de cuvinte despre momentul în care UK spune la revedere Uniunii Europene după aproape o jumătate de deceniu.

the sun brexit

În timp ce Daily Mirror propune o altă viziune asupra evenimentului istoric.

daily mirror refendum

“Project Reunite” este despre Marea Britanie unită, chiar dacă naţiunea pare acum împărţită în două.

Referendum istoric pentru o nouă generaţie

Locuitorii Marii Britanii au fost chemați joi la referendum pentru a decide dacă țara va rămâne în continuare în Uniunea Europeană. Decizia de proporţii istorice va schimba generaţii, nu doar în Regat, ci în întreaga Europă.

Fiecare grupare și-a exprimat punctul de vedere, mai vehement sau mai rațional, însă discuțiile pe această temă au stârnit îngrijorare în rândul românilor care lucrează în Regat, cu atât mai mult cu cât imigrația a fost unul dintre punctele importante de dezbatere.

S-a discutat că în cazul unui așa numit Brexit, cetățenii UE care muncesc legal în Marea Britanie vor avea dreptul să rămână în continuare. Soarta lor va fi decisă însă pe plan intern, în urma negocierilor care se estimează că vor dura cel puțin încă 5 ani.

O problemă serioasă apare în cazul celor care nu și-au găsit un loc de muncă legal, situația în care, conform legii, statul britanic îi poate expulza după șase luni.

De asemenea, este de așteptat să fie impuse criterii de acceptare pe piața muncii, care vor lua în calcul o sumedenie de factori, printre care pregătirea profesională, până la abilitățile lingvistice.

Este încă neclar, de asemenea, ce se va întâmpla cu dreptul la libera circulație între statele rămase UE și Marea Britanie.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Marea Britanie rămânea în UE

Oficialii de la Londra au negociat o serie de modificări, printre care și aceea că Marea Britanie va avea dreptul de a refuza beneficiile sociale pentru lucrătorii noi veniți din alte state UE, în primii lor patru ani în țară.

De asemenea, Regatul va fi în măsură să aplice această “frână de urgență” pentru noii sosiți în timpul unei perioade de șapte ani.

Președintele Klaus Iohannis, care a participat la discuții, susținea în luna februarie că aceste măsuri nu îi vor afecta pe care care deja muncesc acolo.

 Cetățenii români care lucrează deja pe piața muncii în Marea Britanie, atenție, foarte important, nu vor fi afectați de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii din Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului. Dar și aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult în această chestiune și suntem foarte bucuroși că negocierea a dat acest rezultat, declara Iohannis.

Pe de altă parte, Marea Britanie va introduce un sistem de indexare a alocațiilor familiale cu nivelul de trai din țările unde se află copiii. Aceasta se aplică noilor solicitanți, dar se poate extinde însă și la beneficiarii actuali începând din 2020.

Marea Britanie va putea aplica indexarea pentru cererile de alocații care vor fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului. Este important că pentru lucrătorii Uniunii Europene stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copiii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020. De asemenea, este foarte important de știut că aceste reglementări nu intră automat în vigoare, ci vor fi supuse încă unui proces legislativ. Un element foarte important este faptul că mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocațile pentru copii către alte prestații sociale, afirma Iohannis la finalul negocierilor.

Președintele crede că un mare câștig însă este faptul că Marea Britanie nu va putea bloca după bunul plac libera circulație a persoanelor.

Doresc să subliniez că România a obținut în cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricționare ale liberei circulații a persoanelor, în conformitate cu articolul 45 al Tratatului Uniunii, vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important fiindcă astfel vor fi evitate situații în care se ia o decizie pur politică, fără o motivație foarte serioasă. Vreau să subliniez că România a obținut acest lucru prin negocieri foarte aplicate și foarte bine pregătite, altfel decât alții care au vorbit poate un pic mai mult și au obținut poate ceva mai puțin, a mai spus Iohannis pe 20 februarie.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE