Home Lifestyle Bucuria primei naşteri devine mit! Ce se întâmplă cu fericirea familiei după...

Entuziasmul aparaţiei primului copil se frânge brusc după ce cuplul începe să ia contact cu viaţa de părinte, arată un studiu recent. În secolul vitezei, când stresul este uriaş, când există presiunea locului de muncă şi mai ales atunci când părinţii sunt oameni de carieră, naşterea primului copil ajunge să nu mai fie o bucurie uriaşă ca în vechile clişee cu părinţi fericiţi care îşi strâng în braţe primul bebeluş.

Studiul prezentat în Demography şi preluat de 20minutes.fr arată că fericirea, în special pentru tinerii de peste 30 de ani şi cu studii superioare, era mai mare înainte de apariţia primului copil.

Familiile și-au evaluat fericirea la 7,4, pe o scară de o la 10, cu trei-cinci ani înainte de a avea un copil. Indicele a scăzut cu 1,6 puncte la 70% printre cei intervievați în anul respectiv sau imediat după nașterea primei progenituri.

Scăderea este uriaşă dacă interpretăm datele în comparaţie cu şocul resimţit de aceeaşi persoană în alte evenimente importante ale vieţii. Studiul arată că atunci când cineva divorțează, indicele de satisfacție scade cu doar 0,6 puncte, la fel ca la o concediere și cu un punct la moartea unuia dintre soți. Altfel spus, nașterea unui copil nu este neapărat sinonimă cu fericirea. Scăderea moralului sau depresia postnatală ar explica și lipsa dorinței de a avea al doilea copil, arată AGERPRES.

Unul dintre autorii studiului realizat,  Mikko Myrskyla, a explicat de ce nu mai există ca în vechile generaţii fericirea familiei mărite, uriaşa bucurie a naşterii primului copilui. Principalele probleme sunt legate de faptul că părinții se plâng de lipsa somnului, de stres, precum și de sentimentul pierderii libertății și al unui control exercitat asupra vieții lor.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE