Home Economic Bumerangul grecesc: Leul se depreciază, bursele europene sunt în cădere liberă

Leul s-a depreciat luni faţă de principalele monede, din cauza crizei din Grecia. Cea mai mare lovitură o primesc cei care au credite în francul elveţian, moneda fiind cotată luni la 4,3251 lei, în condiţiile în care vineri era 4,2647 lei.

Dolarul a înregistrat şi el un salt, de la 3,9783 lei la 4,0469 lei. Asta în vreme ce euro a ajuns la 4,4931 lei, în creştere cu aproape patru bani faţă de finalul săptămânii trecute, când era cotat la 4,4577 lei.

Leul românesc şi forintul din Ungaria s-au depreciat şi pe pieţele internaţionale. Ambele monede au scăzut cu câte 2%, în tranzacţiile din Asia. Zlotul din Polonia s-a depreciat cu 1,7%, iar coroana din Cehia cu 1,4%, arată datele Bloomberg, conform AGERPRES.

Şi euro s-a depreciat în tranzacţiile din Asia cu 1,9%, ajungând la 1,0955 dolari, cel mai scazut nivel ultima lună. Iar efectele şi mai dramatice ar putea veni pe perioadă mai lungă.

Acţiunile companii europene au început tranzacţiile de luni în scădere cu 2,8%, cel mai amplu declin din ultimele opt luni, din cauza riscului ca Grecia să intre în incapacitate de plată în urma eşuării negocierilor pentru un nou program de reformă care ar fi dus la deblocarea ajutorului financiar.

De altfel, acțiunile băncilor europene au început tranzacţiile în scădere cu 2,8%, fiind cea mai drastică cădere din ultimele opt luni,  transmit Bloomberg și Reuters.

Acţiunile băncilor cele mai afectate sunt din Spania, Portugalia, Italia, Franța și Germania. Iar acest trend de scădere ar putea continua. Impactul negativ este adus de situaţia instabilă din Grecia care în acest moment nu are o soluţie de redresare. Negocierile statului elen cu FMI şi UE au picat, iar referendumul organizat de autorităţi are loc abia duminică, 5 iulie.

Grecii vor fi chemaţi să răspundă cu “DA” sau “NU” dacă sunt de acord cu măsurile de austeritate impuse de creditori. Rezultatul este previzibil, iar ceea ce va urma nu se văzut cu ochi buni de către specialiştii economici din întreaga lume.

În această situaţie critică a intervenit şi preşedintele Barack Obama care a sunat-o pe cancelarul german Angela Merkel. Conform agenţiilor de presă internaţionale, preşedintele SUA  a cerut ca Grecia să adopte reformele, pentru a creşte zona euro aflată acum în declin financiar.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE