Home Politică Când îi convine, Victor Ponta încearcă se împace cu Klaus Iohannis

Scandalul construirii Marii Moschei la Bucureşti pare să se ducă acum doar pe două flancuri. Victor Ponta se apropie de Klaus Iohannis şi încearcă să-l cucerească cu termeni de laudă. În timp ce Traian Băsescu agită apele şi spune că, dacă se va construi în România cea mai mare moschee din Europa, dar şi o universitate musulmană, acest lucru va reprezenta risc înalt de terorism, deci securitatea naţională va fi slăbită.

În acest context,  Klaus Iohannis nu s-a ferit să meargă miercuri seară la un eveniment istoric pentru preşedinţia României. Acesta a fost prezent la Cina de Iftar, ultima masă din postul Ramadanului.  Iohannis nu a vorbit despre construirea lăcaşului de cult musulman, dar a încercat să transmită comunităţii că este integrată într-o “Românie puternică”

“În această ecuaţie, diversitatea culturală, minorităţile etnice şi religioase ale României îşi găsesc un rol propriu, prin fundamentele morale ale existenţei lor sociale, prin punţile pe care pot să le creeze între oameni, comunităţi şi ţări. A valoriza identităţile locale, culturale ori religioase într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică. O Românie puternică este ţara care poate aduce fiecărui român – cetăţean european – o viaţa cu mai multe oportunităţi şi drepturi mai bine respectate de autorităţi. În această Românie este locul dumneavoastră, în acest proiect vă regăsiţi cu majoritatea, cu celelalte minorităţi şi culte”, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale

După multă vreme, premierul foloseşte termeni de laudă la adresa preşedintelui Iohannis despre care nu demult spunea că sunt doar în relaţii rigide, constituţionale.

“Un gest lăudabil şi normal din partea unui Preşedinte al unei ţări democratice/sper ca în acest fel să se mai spele ruşinea şi confuzia provocată societăţii noastre de declaraţiile iresponsabile împotriva comunităţii musulmane promovate de politicieni expiraţi dornici de atenţie şi de campaniile de presă ale unor jurnalişti evazionişti fiscali (care stau şi acum “pe sponsorizare” la un om de afaceri musulman din România)!” – a scris premierul pe Facebook.

Şeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, a intervenit şi el, acuzându-l pe Băsescu de ipocrizie. Şi a amintit că proiectul de construire a Marii Moschei îi aparţine de fapt fostului preşedinte al României.

Regret să constat că fostul preşedinte a fost dezinformat pe tema viitorului nostru lăcaş de cult din Bucureşti şi, la rândul său, a pus în circulaţie aceste informaţii, dar pentru a restabili adevărul îi reamintesc că în cadrul a două vizite oficiale efectuate în Turcia, în 2011 şi 2014, când l-am însoţit, a căzut de acord cu omologul său să acorde terenuri în Bucureşti pentru construirea acestei moschei şi a unui cimitir musulman. Reciproc, preşedintele turc şi-a asumat obligaţia punerii la dispoziţie, la Istanbul, a terenurilor necesare construirii unei biserici creştine româneşti şi a unui cimitir, pentru comunitatea românească din metropolă, acorduri care au şi fost finalizate, acum, susține muftiul Muurat Iusuf.

Guvernul a decis să ofere Muftiatului Cultului Musulmanilor 11.000 de metri pătraţi de teren în Bucureşti, în apropierea Romexpo, pentru construirea celei mai mari moschei din Europa. Buget realizării lăcașului de cult este de aproximativ trei milioane euro, banii urmând să fie asiguraţi de Republica Turcia, prin intermediul Departamentului de Stat pentru Culte de la Ankara.

Informaţia privind construcţia unei mari moschei la la București a fost publicată iniţial pe 24 iunie de ziarul turc Daily Sabah. În schimb, în baza unui acord semnat cu autoritățile române, Turcia va aloca un spațiu pentru construcția unei biserici de către România la Istanbul.

Moscheea va avea o capacitate de 2.000 de persoane iar construcţia ar urma să includă și un complex cu o librărie, o școală de studiu al Coranului și spații de recreere și va avea caracteristicile arhitecturii din era otomană.

În București se află deja zece clădiri folosite ca moschei, dar noua construcție va fi o moschee veritabilă, nu o clădire convertită pentru o utilizare în acest scop.

Președinția turcă a afacerilor religioase (DIB), care supervizează moscheile din Turcia, are în vedere construcția a peste 100 de moschei în întreaga lume, în 38 de locuri lucrările fiind deja în curs.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE