Home Extern Câţi americani renunţă la cetăţenie

1.335 de persoane au renunţat în primul trimestru al acestui an să mai fie cetăţeni americani sau rezidenţi pe termen lung pe teritoriul Statelor Unite, potrivit unui document oficial citat de Wall Street Journal.

Este un record din 1990 încoace, spune avocatul Andrew Mitchel, care crede că la nivelul întregului an se va depăşi cifra de 3.415 persoane, înregistrată anul trecut.

Un studiu dat publicităţii sâmbătă a arătat că 27% dintre 1,840 de americani chestionaţi pe această temă au răspuns că “se gândesc serios” să renunţe la cetăţenie. Un an mai devreme, procentul era de doar 18%.

Expertii cred că unul dintre motive este campania prin care fiscul american încearcă să dea de urma celor care deţin conturi offshore nedeclarate. Operaţiunea a început după ce banca elveţiană UBS a recunoscut în 2009 că a încurajat cetăţeni americani să îşi ascundă averile în conturi secrete.

Campania a afectat vieţile a peste 7 milioane de americani care trăiesc în afara graniţelor Statelor Unite. SUA taxează veniturile cetăţenilor nerezidenţi, oriunde s-ar afla în lume. Ceea ce înseamnă că aceştia plătesc taxe atât către SUA, cât şi către statele în care locuiesc.

O lege adoptată în 2010 le cere instituţiilor financiare străine să anunţe fiscului american veniturile clienţilor care au cetăţenie SUA. Peste 140,000 de bănci şi instituţii financiare s-au conformat solicitării.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE