Home Social Cazul Cantacuzino sau indolența unui stat adormit

Sursa Foto: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că Institutul “Cantacuzino” trebuie să funcţioneze în continuare, iar  în acest caz este nevoie de o decizie politică. El a mers în vizită la Institutul Cantacuzino deoarece susține că este preocupat de situaţia acestei instituţii. Şeful statului a subliniat că Institutul “Cantacuzino” este într-o situaţie complicată, care s-a creat de-a lungul anilor.

“Sunt hotărât să pun această problemă peste tot unde cred că s-ar putea găsi soluţii iar în viitorul destul de apropiat, după ce voi avea discuţii cu cei care pot veni cu soluţii, o să vă spun ce am găsit şi cum am găsit, însă cred că simpla mutare a institutului de la un minister la altul nu poate să rezolve problema. Eu cred că aici este nevoie de o decizie politică. Trebuie să ştim ce vrem cu institutul. Dacă ne lămurim ce vrem cu institutul, sunt convins că vom găsi şi soluţii”, a afirmat Iohannis.

Iohannis spune că a discutat deja cu premierul Victor Ponta pe tema situației de la Institutul “Cantacuzino”.
și că nu va ezita să pună subiectul pe masa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Președintele a completat spunând că niciunul dintre materialele primite de la Guvern nu a arătat care ar fi soluţia în acest caz.
De altfel, și Victor Ponta spune că situaţia Institutului Cantacuzino este una complicată.

“L-am informat pe domnul preşedinte despre situaţia de la Cantacuzino. E o situaţie complicată, pentru că în 2013 i-am dat ministrului de atunci, dl Nicolăescu, banii pe care i-a solicitat, i-a cheltuit şi tot nimic n-au făcut. Acum am propus Universităţii de Medicină şi Farmacie să ştergem toate datoriile, să plătim absolut tot şi să-l ia ei. Nu l-au vrut. Cred că împreună o să găsim o soluţie pentru Cantacuzino. Aici ţine însă de faptul că din 2010 s-a retras autorizaţia şi sunt slabe perspective ca într-un termen foarte scurt să obţină autorizaţie. Deci, între timp, tot o să băgăm bani şi n-o să producă nimic concret pentru piaţă mai repede de un an, un an şi jumătate”, a spus Ponta.

Institutul Cantacuzino, unde lucrează 486 de persoane, a trecut din toamna anului trecut de la Ministerul Sănătăţii în coordonarea Ministerului Educaţiei. Situaţia institutului este critică, ţinând cont de faptul că are datorii de aproximativ 30 de milioane de lei. Directorul Adrian Onu susține că, având datorii la furnizori, conturile institutului sunt blocate, iar bună parte din activitate se duce direct la creditori, scrie AGERPRES.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE