Home Politică Cazul Șova ia din nou drumul Curții Constituționale

Liberalii nu se lasă și vor neapărat ca Dan Șova să își piardă imunitatea. PNL a atacat la CCR votul Senatului în cazul lui Şova. Liberalii susțin că era necesară o reinterpretare a votului și nu reluarea în totalitate a acestuia.

“Vom ataca la CCR votul dat în zilele trecute în Senat pentru ridicarea imunităţii domnului Şova. Sesizarea noastră este îndreptăţită de faptul că şi înainte şi acum considerăm că votul nu era necesar, era necesară reinterpretarea votului. CCR va fi din nou sesizată şi aşteptăm un deznodământ rapid şi corect în ceea ce priveşte ridicarea imunităţii domnului Şova şi avansarea cazului către justiţie”, a spus Mihai Răzvan Ungureanu, prim-vicepreședintele PNL.

Senatul s-a exprimat prin vot săptămâna trecută asupra cererii ministrului Justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului social-democrat Dan Şova, respingând solicitarea cu 72 de voturi împotrivă.

Astfel, Şova scapă pentru a doua oară de arestare, după votul din 25 martie. Atunci, din 151 de voturi exprimate, 79 voturi au fost pentru, 67 împotrivă şi 5 anulate. Conducerea Senatului a considerat că nu a fost întrunită majoritatea numărului senatorilor aleşi, şi anume 65 de voturi.

PNL a contestat la CCR decizia lui Tăriceanu şi a avut câştig de cauză.

”Curtea constată că, prin Hotărârea nr.32 din 25 martie 2015, Senatul îşi fundamentează rezultatul votului pe dispoziţii legale şi regulamentare contrare Constituţiei, care conferă acestuia alte efecte juridice decât cele prevăzute de Legea fundamentală. Reţinând în articolul unic neîndeplinirea condiţiilor din Regulamentul propriu, care consacră cvorumul decizional al majorităţii absolute în cazul încuviinţării reţinerii şi arestării preventive, Senatul atribuie rezultatului votului un alt efect juridic decât cel pe care îl prevede Constituţia. În concluzie, Curtea constată că hotărârea Senatului este neconstituţională.” se arăta în motivarea CCR

DNA a cerut reţinerea şi arestarea lui Şova într-un dosar privind contractele încheiate de firma sa de avocatură cu complexurile Turceni şi Rovinari. Procurorii susţin că Şova ar fi depus documente false la dosar, pentru a încerca să scape de anchetă. Mai mult, tot în acest scop, Şova ar fi încercat să distrugă hardurile calculatoarelor firmei sale de avocatură. Iar la finele săptămânii trecute, acuzațiile au fost extinse pentru fals în înscrisuri, evaziune fiscală și spălare de bani.

 

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE