Home Social Iohannis a promulgat legea care interzice fumatul în spaţiul public închis. Vezi...

legea antifumat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice fumatul în spaţiul public. Aceasta va fi publicată în Monitorul Oficial, iar după 45 de zile va intra în vigoare.

Decizia preşedintelui vine după ce Curtea Constituţională a decis că proiectul normativ adoptat în Camera Deputaţilor este constituţional.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun”, se arată într-un comunicat publicat vineri pe site-ul Preşedinţiei.

Curtea Constituţională a decis miercuri că legea prin care fumatul în spaţiile publice este interzis poate fi pusă în aplicare, deoarece nu este în contradicţie cu legea fundamentală.

CCR a respins astfel contestaţia semnată de 33 de senatori care susțin că actul normativ face discriminări între fumători.

Preşedintele Curţii Constituţionale a precizat că decizia va intra în vigoare în 45 de zile, care se vor împlini la jumătatea lunii martie.

“Legea intră în vigoare la 45 de zile de la publicare în Monitorul Oficial. Mă las de fumat, în spaţiile publice, în momentul în care legea intră în vigoare. Nu cred că m-aţi văzut fumând în spaţiile publice”, a spus Augustin Zegrean, înainte de începerea şedinţei CCR.

Din cei nouă judecători de la CCR, doi sunt fumători, a precizat Zegrean. Senatorii care au contestat legea au aurgumentat că, prin definirea spaţiului public închis, legea antifumat introduce o formă de discriminare.

Semnatarii sesizării susţineau şi că nu este normal ca cei aflați în penitenciare sau pe aeroporturi să aibă voie să fumeze, deși cele două locuri sunt tot spații închise, în timp ce pentru ceilalți fumatul este interzis.

Bineînţeles că nu au voie decât dacă sunt în situaţia cu pricina, adică ori se află în închisoare şi numai acolo pot fuma într-un spaţiu public închis sau în aeroporturi, în spaţii special amenajate, ceea ce nu este constituţional. Practic, este o discriminare, între fumători vorbesc. Dacă nu s-ar putea fuma nicăieri într-un spaţiu public închis ar fi corect. Dacă legea ar trece în această formă şi ar fi votată în Parlament cu unanimitate nu ar fi nicio problemă. Plus că trebuie văzute foarte bine părţile de constituţionalitate care noi credem că au fost încălcate. Noi nu putem să spunem sută la sută dacă avem dreptate sau nu decât după ce Curtea va da un verdict, a explicat senatorul Alfred Laurenţiu Mihai.

În plus, mai susțin parlamentarii care au inițiat contestația, din textul legii reiese chiar faptul că spațiile închise ar include chiar și domeniile private.

Am contestat legea care se află la promulgare acum la domnul preşedinte Iohannis privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Legea are multe probleme de neconstituţionalitate în exprimare. Se înţelege că inclusiv în spaţii colective private, de exemplu la dumneavoastră acasă, nu puteţi fuma, ceea ce nu este constituţional, mai spune senatorul, citat de AGERPRES.

Ce măsuri prevede legea pentru cei care nu respectă interdicţia de a fuma în spaţii publice închise

Potrivit prevederilor legii, fumatul va fi interzis total, printre altele, în cluburi, baruri, restaurante, în taxiuri, instituţii de învăţământ, locuri de muncă, spitale, precum şi la locurile de joacă pentru copii indiferent dacă acestea sunt în aer liber sau în spaţiu închis.

Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă și anumite zone special dedicate fumatului din aeroporturi.

Prin spaţiu public se înţelege, conform legii noi adoptate, “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Aşadar, se va mai putea fuma doar pe stradă, în parcuri, dar nu în apropierea locurilor de joacă şi în locuinţele proprii. Cine nu va respecta această prevedere, poate primi amenzi între 100 şi 500 de lei, iar pentru persoanjele juridice, amenzile ajung până la 15.000 de lei, iar cei care au abateri repetate li se pot închide afacerile.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE