Home Ştirile zilei Ce conține moțiunea de cenzură dezbătută vineri în Parlament

Sursa Foto: Camera Deputatilor via Facebook

Liberali au uzat de dreptul lor de a depune moțiunea de cenzură pentru această sesiune parlamentară alegând ca temă votul românilor din diaspora și alegerile parțiale. Potrivit PNL, Guvernul Ponta a încălcat Constituţia şi a săvârşit abuzuri “inimaginabile”.

Au trecut 25 de ani de la Revoluţie şi România cunoaşte acum cel mai grav regres democratic. Discret, fără avertismente, fără explicaţii, Guvernul condus de Victor Ponta a început să blocheze şi să elimine dreptul politic elementar de vot pentru milioane de români din ţară şi din diaspora. Guvernul Ponta a săvârşit abuzuri inimaginabile într-o ţară democratică, fără scrupule şi fără regret. A călcat şi calcă în picioare Constituţia şi legile, deciziile justiţiei, doar pentru a rămâne în scaunul de la Palatul Victoria, se susţine în moţiunea de cenzură.

Potrivit liberalilor, Ponta şi Dragnea au stabilit un sistem prin care participarea diaspora la vot să fie blocată, nerespectându-se numărul de secţii din străinătate. Votul prin corespondenţă este necesar, iar acest sistem este o uzanţă pentru statele democratice, se arată în moţiunea de cenzură.

Concluzia este simplă: principalul blocaj privind exercitarea dreptului la vot prin corespondenţă vine din partea PSD. Dacă în actuala sesiune parlamentară proiectul de lege privind votul prin corespondenţă nu este adoptat, există riscul ca la viitoarele alegeri parlamentare din 2016 să se voteze prin aceleaşi metode ca şi la alegerile din 2014, iar dreptul la vot să fie în continuare îngrădit. Guvernul Ponta a atins limita incompetenţei şi a lipsei de bună-credinţă în privinţa votului prin corespondenţă, se mai susţine în document.

Liberalii îi reprosează de asemenea lui Victor Ponta că a refuzat organizarea de alegeri parţiale, fapt pe care îl consideră un derapaj de la normele democratice.

Aceeaşi călcare în picioare a dreptului la vot de către Guvernul Ponta se produce în aceste zile, după ce justiţia a constatat ‘excesul de putere’ al Executivului. Victor Ponta refuză reprezentarea politică a câteva sute de mii de români. Domnule Ponta, de ce nu refuzaţi să primiţi la buget şi taxele sau impozitele pe care le plătesc aceşti oameni? ‘Nu există taxare fără reprezentare’ este o regulă de aur o democraţiei pe care dumneavoastră o ignoraţi cu bună ştiinţă, menţionează semnatarii moţiunii.

PNL enumeră în document şi alte motive pentru care, spun ei, Guvernul ar trebui demis.

Victor Ponta trebuie să plece! Motivul este atitudinea sa ostilă faţă de justiţie, temă care ar fi putut reprezenta o altă moţiune de cenzură. Guvernul Ponta este guvernul cel mai ‘curat’, guvernul cu cei mai mulţi miniştri puşi sub urmărire penală în timpul exercitării funcţiei. Darius Vâlcov a fost ţinut în Guvern până aproape de momentul de a fi arestat. Victor Ponta îşi dădea cu părerea dacă ar fi sau nu vinovat. Liviu Dragnea, condamnat în primă instanţă din poziţia de ministru. Victor Ponta acuză acum nici mai mult nici mai puţin că justiţia face politică, adaugă liberalii, indicând ca exemplu şi cazul Dan Şova.

Aceasta este a treia moțiune de cenzură cu care se confruntă Guvernul Victor Ponta, celelalte două fiind respinse de Parlament pe 13 mai 2014 și pe 12 septembrie 2014.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE