Home Social Ce conţine pachetul de măsuri anti-sărăcie al Guvernului Cioloş

Doi și un sfert, anti-sărăcie, Dragoş Doroş
Sursa Foto: gov.ro

Guvernul va prezenta, miercuri, în cadrul unei dezbateri publice, un pachet de 47 de măsuri anti-sărăcie, concentrat în special pe măsuri pentru copii, scrie Agerpres.

“Pachetul integrat pentru combaterea sărăciei”, aşa cum este denumit, a fost prezentat în premieră în şedinţa Executivului din 10 februarie şi cuprinde posibile soluţii pentru mai multe categorii de vârstă.

Pachetul este structurat pe grupe de vârstă. Astfel, potrivit planurilor Guvernului, vor fi asigurate ecografii şi screening medical la naştere, suplimente sociale pentru vaccinări, autorităţile se vor asigura că toţi copiii primesc identitate.

Pentru copiii de până la trei ani, pachetul prevede, printre altele, creşe comunitare în oraşe şi instituirea de îngrijitori cu plată în zonele rurale. În ceea ce priveşte grupa de vârstă 3-6 ani, măsurile propuse de Guvern vizează completarea programului “Fiecare copil în grădiniţă” cu măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine.

Pentru grupa de vârstă 6-18 ani, pachetul prevede, aşa cum a arătat premierul Cioloş, măsuri care să reducă abandonul şcolar.

“Să extindem tot cu bani europeni programele ‘A doua şansă’ şi aici ne gândim să extindem câteva programe care sunt localizate doar în câteva regiuni acum, cum este programul ‘Teach for Romania’ sau programul ‘Învăţător pentru România’ sau programul ‘Caravana medicală la sate’, ambele programe dezvoltate de tineri români, în multe cazuri care au studiat în străinatate”, afirma Dacian Cioloş pe 10 februarie.

Tinerii între 16-24 de ani vor beneficia, conform pachetului de măsuri, de programe de asistenţă care să-i ajute pe cei din această categorie de vârstă să se integreze din punct de vedere profesional sau să-şi continue şcoala cu ajutorul programului “A doua şansă la şcoală”. Se urmăreşte, de asemenea, revigorarea învăţământului profesional şi tehnic.

Grupa de vârstă 18-64 de ani beneficiază şi ea de o serie de măsuri care să reducă riscul de sărăcie. Premierul Cioloş anunţa, în acest sens, pentru persoanele mai în vârstă, idei de proiecte care să promoveze “îmbătrânirea activă şi, mai ales, recunoaşterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social”. În acest sens, prim-ministrul spunea că Executivul se gândeşte la un program numit “Bunicii comunităţii”, prin care persoanele în vârstă care sunt disponibile să îngrijească copii, să o poată face “într-un cadru organizat”.

Totodată, pachetul prevede şi o serie de măsuri integrate pentru familie care se referă, printre altele, la locuinţe sociale, granturi pentru îmbunătăţirea locuinţelor, reducerea violenţei domestice, prevenirea separării copilului de familie, pachet de stimulare pentru zilieri, garantare microcredite – dobânzi mai mici pentru antreprenorii din medii defavorizate, cantine sociale, alfabetizarea digitală a persoanelor din comunităţile marginalizate, potrivit Agerpres.

VIDEO Discursul premierului Dacian Cioloş pe tema măsurilor anti-sărăcie

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE