Home Inedit Ce fac de obicei piloţii în timpul zborului şi cât de sănătos...

Multe mituri au circulat în ultimele decenii despre cât de sănătos sau nu este aerul pe care îl respirăm în avion, despre cum poate fi doborât un avion din cauza semnalelor telefoanelor mobile sau a altor electronice pornite în cabină sau despre ce fac de fapt piloţii în timpul unei curse.

Echipajele companiilor aeriene, fie că sunt piloţi sau însoţitori de zbor, scriu de multe ori pe site-uri specializate sau pe bloguri. Aceştia încearcă să dezlege multe mistere legate de zborul cu avionul şi să desfiinţeze motivele pentru care pasagerii ar călători cu teamă.

Mitul despre telefoanele şi alte electronice care pot duce la prăbuşirea unei aeronave

Potrivit site-ului Reddit, citat de Bussinesmagazin.ro, piloţii pot fi deranjaţi de semnalele emise de telefoanele mobile care caută semnal. Însă, asta nu înseamnă că pot duce la prăbuşirea unei aeronave. Cele mai multe aparate de zbor sunt bine ecranate, iar noile telefoane mobile sunt inteligente, au obţiunea “Mod Avion”, astfel încât toată lumea să stea liniştită.

Dacă, într-adevăr, ar fi un real pericol, metodele de control în timpul zborului ar fi draconice. Nicio companie de zbor nu şi-ar asuma o greşeală atât de banală, dar care să coste vieţi.

Ce fac piloţii în timpul zborului

Cei mai mulţi dintre piloţi nu sunt încântaţi când li se spune că ei nu mai au o misiune atât de importantă la bord, iar totul este controlat şi dirijat de pilotul automat. Evoluţia tehnologiei este importantă, dar cel puţin până în acest moment şi în acest domeniu, pilotul automat nu exclude pilotul uman. În cazul unori probleme, acesta se decuplează, iar toată măiestria de a conduce aeronava în siguranţă la sol, la fel ca şi responsabilitatea, îi aparţine echipajului din carlingă.

Însă, progresele din aviaţie permit piloţilor să fie mai relaxaţi. Potrivit site-ului citat, mulţi piloţi mărturisesc că dorm în timpul cursei. Aproape chiar jumătate din timpul zborului, au admis piloţi chestionaţi în Marea Britanie, Norvegia şi Suedia că au adormit, chiar dacă pilotau un avion cu pasageri.

Cât de sănătos este aerul din cabina de zbor

Un alt mit este cel al unui aer extrem de toxic şi nesănătos care circulă în cabina unui avion şi pe care pasagerii sunt nevoiţi să îl respire. E adevărat, se pot ridica astfel de probleme oriunde există un spaţiu închis şi atât de aglomerat, însă, nu este vorba şi despre aerul din avion.

Pilotul britanic Patrick Smith, autorul cărţii “Cockpit Confidential” şi care scrie şi pe blog, a vorbit cu jurnalişţii de la “The Independent” despre acest aspect.

Preluat de Adevărul, în interviu, acesta spune că aerul din avion este surprinzător de curat. Mare parte provine din exterior, iar restul este recirculat, dar tot aerul se filtrează printr-un sistem extrem de eficient. Astfel, ar trebui să existe mai multă îngrijorare asupra suprafeţelor din avion, care pot fi atinse de persoane bolnave. De pildă, poate fi vorba despre închizătoarea de la toaletă, braţele scaunului sau măsuţa pliabilă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE