Home Politică Ce funcţii îşi păstrează Dragnea şi Tăriceanu, după învestirea noului Parlament

tariceanu dragnea

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, va ocupa şefia Camerei Deputaţilor, în vreme ce Călin Popescu Tăriceanu păstrează funcţia de preşedinte al Senatului.

Au fost singurii candidaţi pentru funcţiile respective, drept urmare alegerea lor a fost o formalitate.

Dragnea a fost ales cu 216 voturi pentru şi 101 împotrivă, din totalul celor 317 voturi valabil exprimate.

Nici Călin Popescu-Tăriceanu nu a avut emoţii, el fiind ales cu 87 de voturi pentru şi 40 împotrivă.

Împărţirea celor două funcţii face parte din înţelegerea dintre PSD şi ALDE, nefiind însă trecută în protocolul dintre cele două partide, semnat luni şi valabil până în decembrie 2020.

Documentul stabileşte că cele două formaţiuni vor avea un program comun de guvernare şi vor susţine un candidat unic pentru funcţia de premier.

În protocol, cele două formaţiuni se angajează ca toate numirile politice din ministere, din agenţiile guvernamentale, din aparatul de lucru al Guvernului, din instituţiile ce reprezintă Guvernul în teritoriu să fie făcute proporţional, în baza criteriilor competenţei, integrităţii şi determinării de a realiza obiectivele de apărare a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti din programul comun de guvernare, precizează Agerpres.

Documentul nu face referire la funcţii sau numărul de ministere pe care îl va primi partidul lui Tăriceanu, în eventualitatea unui guvern PSD – ALDE.

Vom vorbi doar despre o reprezentare proporţională în structurile guvernamentale şi despre o colaborare parlamentară. O să discutăm, când va fi cazul, despre oameni şi despre o reprezentare care să ne dea siguranţa că Guvernul va duce la îndeplinire ce s-a discutat în programul de guvernare, a afirmat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă Ministerul Justiţiei va reveni ALDE, preşedintele PSD a declarat că va discuta acest lucru cu Tăriceanu, dar nu crede că se va concretiza această variantă.

De asemenea, Dragnea a susţinut că ALDE va primi “trei sau patru ministere”.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE