Home Social Ce poți să vizitezi de “Noaptea muzeelor” în București

Sursa Foto: Wikipedia

Aproape 30 de muzee, printre care, în premieră, Muzeul BNR, şi 20 de organizaţii culturale vor fi deschise în Noaptea Muzeelor 2015 la Bucureşti. Programul muzeelor va include expoziţii, ateliere pentru copii, concerte, proiecţii de filme, spectacole de balet şi pantomimă. “Rețeaua de știri” vă prezintă unele dintre cele mai interesante manifestări din noaptea de sâmbătă spre duminică.

 • Muzeul Băncii Naţionale a României va prezenta, în intervalul 19,00 – 23,00, o mini-expoziţie inedită, intitulată “Aur din Tezaur”, care va prezenta vizitatorilor exponatele sale vedetă, lingourile de aur de tezaur. Primii 100 de vizitatori vor primi un suvenir din partea organizatorilor.
 • Muzeul Naţional de Istorie a României propune două programe de vizitare, unul de zi, cu plată, şi un altul de noapte, gratuit, între orele 16,00 şi 2,00. De asemenea, vor fi organizate ateliere de educaţie muzeală, parada costumelor de epocă, ghidaje tematice în expoziţiile permanente Tezaur Istoric, Lapidarium – Copia Columnei lui Traian şi în expoziţiile temporare, spectacole de muzică şi dans.
 • Ca în fiecare an, Muzeul Naţional de Istorie Naturală “Grigore Antipa” marchează sărbătoarea cu o serie de evenimente speciale. Astfel, Digi Animal World va fi prezent şi în acest an la Noaptea Muzeelor şi le va oferi vizitatorilor un program special, concursurile şi atelierele inedite, proiecţiile de filme documentare în premieră, dar şi multe alte surprize urmând a constitui pentru vizitatorii Muzeului Antipa deliciul unei adevărate aventuri a cunoaşterii.
 • Muzeul Naţional al Aviaţiei Române îşi aşteaptă vizitatorii între orele 17,00 şi 23,00, în strada Fabrica de Glucoză nr. 2 – 4, pentru a lua parte la evenimentele organizate de echipa sa, în pasajul care face legătura dintre cele două hangare fiind recreată atmosfera unei străzi din perioada interbelică şi este înfăţişată maniera în care societatea românească şi aviaţia s-au întrepătruns, menţionează sursa citată. Totodată, vor putea fi vizionate: avioane civile şi militare, staţii de radiolocaţie, tehnică de artilerie antiaeriană şi rachete sol-aer, machete, uniforme, decoraţii şi documente de arhivă etc.
 • Muzeul Naţional al Pompierilor este deschis până la ora 01.00, iar vizitatorii pot să afle istoria pompierilor militari, documente, machete, diverse uniforme şi tehnică de stins incendii pe care luptătorii cu focul le-au utilizat de-a lungul timpului în misiunile de salvare. În parcul din faţa Muzeului vor fi amplasate o pompă manuală model 1887 şi trei autospeciale moderne de intervenţie, cu echipajele aferente, expuse publicului vizitator, în intervalul orar 17,00 – 23,00. Atmosfera va fi întreţinută de fanfara militară a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Dealul Spirii” Bucureşti-Ilfov.
 • În Noaptea Muzeelor, cei care vor vizita Cimitirul Bellu vor putea viziona un concert cu arii din spectacole de operetă şi celebrul musical “Fantoma de la Operă”, susţinut de artişti ai Teatrului de Operetă şi Musical “Ion Dacian”, precum şi filmul artistic “Întâlnire cu Joe Black”, cu Anthony Hopkins şi Brad Pitt. De la ora 19,00 până la începerea spectacolului, ajutaţi de ghizi, bucureştenii vor avea posibilitatea să cunoască istoria personalităţilor care sunt îngropate în Cimitirul Bellu, dar şi poveşti mai puţin cunoscute ale unor lucrări din ansamblul muzeal. Printre acestea se numără: Doamna cu umbrela, Fraţii Poroineanu, Monsenior Ghyka, Aviator Banciulescu, respectiv Capela Marghiloman. În cadrul spectacolului, Teatrului de Operetă şi Musical “Ion Dacian” îi vor încânta pe cei prezenţi cu arii din spectacole de operetă, dar şi din cea mai recentă premieră a instituţiei, celebrul musical “Fantoma de la Operă” de Andrew Lloyd Webber. Fragmentele interpretate în cadrul evenimentului de la Muzeul Bellu fac parte din spectacolul “Dolce Vita”, pus în scenă de Dragoş Galgoţiu, ce va avea premiera în iunie, la Teatrul de Operetă şi Musical “Ion Dacian”. La ora 22,30, după concertul Teatrului de Operetă, bucureştenii pot viziona filmul artistic “Întâlnire cu Joe Black”.
  din acest an va fi una specială, fiind marcată de un protest iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul Nopţii Muzeelor.
 • Muzeul Naţional de Artă al României propune spre vizitare, la sediul central, pe lângă Galeria Naţională, şi “Galeria de ne(uitat)”. Aici vor fi expuse rame ale unor tablouri retrocedate în ultimul timp de instituţie. De asemenea, la Muzeul Colecţiilor de Artă, va putea fi admirată expoziţia “Comori de artă din colecţia prof. I. Chiricuţă”.
 • Singura expoziţie “Capodopere de Nicolae Tonitza din colecţii private” va putea fi vizitată de public la Palatul Cesianu-Racoviţă sâmbătă, între orele 19,00 – 4,00. Organizatorii invită bucureştenii să viziteze, în cadrul traseului cultural nocturn, şi expoziţiile Artmark de la Art Safari Bucureşti 2015 – “Grigorescu”, “Atelier Corneliu Baba”, “Ambient by Maria Farcas”, deschise între orele 12,00 – 4,00.
 • În cadrul Muzeului Naţional al Ţăranului Român vor fi deschise expunerea permanentă şi expoziţiile temporare, în curtea muzeului fiind pregătite proiecţii în aer liber. La Piaţa Ţărănească unde vor fi demonstraţii şi ateliere de ţesătorie, olărit, cioplit în lemn, icoane şi încondeiere.
 • “Armenia în cartografia veche” este expoziţia deschisă la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, la vernisaj fiind invitat ambasadorul Republicii Armenia în România, Hamlet Gasparian, în timp ce la Centrul Naţional al Dansului, vizitatorii vor putea admira un inedit muzeu al dansului clasic şi contemporan.
 • Muzeul Municipiului Bucureşti va participa la Noaptea Muzeelor cu toate cele opt unităţi deschise aflate în subordinea sa, pentru prima dată muzeele “Victor Babeş”, “Ligia şi Pompiliu Macovei” şi “Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck”, Muzeul Memorial “C. I. şi C. C. Nottara” şi Muzeul “Maria şi George Severeanu” fiind deschise cu un program de vizitare de la ora 18,00 la ora 2,00.
 • Muzeul de Artă Veche Apuseană propune spre vizitare o moştenire care cuprinde şi 35 de obiecte clasate în categoria Tezaur a patrimoniului naţional
 • Muzeul Naţional al Literaturii Române va avea deschisă Casa Memorială “Tudor Arghezi”
 • Muzeul Naţional Cotroceni oferă vizitarea gratuită a primului etaj al instituţiei, dar şi o serie de ateliere de pictură şi concerte se numără printre atracţiile oferite,
 • Muzeul Naţional “George Enescu” așteaptă oaspeţii la Aeroportul ONIRIA, locul în care evenimentele artistice programate oferă vizitatorilor posibilitatea de a călători pe teritoriul imaginaţiei prin muzică, artă vizuală şi performance art.
 • Centrul Naţional Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, care va rămâne deschis până la ora 24,00, va prezenta trei expoziţii temporare şi un program de muzică klezmer susţinut de actriţa Maia Morgenstern. Între orele 18,00 – 24,00 va fi asigurat transport tur-retur de la staţia de metrou Piaţa Victoriei, cu autobuze care pleacă din 30 în 30 de minute.
 • Ca și în anii trecuți, Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” este închis în Noaptea Muzeelor. Toată ziua de sâmbătă, însă, oaspeţii sunt aşteptaţi la “După-amiaza muzeelor” – cu spectacole de muzică şi dans popular românesc, un târg al meşterilor populari, ateliere de creaţie.

Ediţia din acest an a Nopții Muzeelor este marcată de un protest iniţiat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România. Astfel, muzeele vor prezenta un obiect reprezentativ din colecţie, care, în seara evenimentului, va fi acoperit cu o pânză neagră, pentru a-i atenţiona pe vizitatori că este foarte probabil ca, în curând, acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedări, muzeele şi colecţiile muzeale în România, scrie AGERPRES.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE