Home Eveniment Ce s-a decis după referendumul pentru Oradea Mare

Sursa Foto: Facebook

Referendumul organizat ieri pentru unificarea comunei Sînmartin cu municipiul Oradea a fost invalidat. Nu a fost atins pragul minim privind prezenţa la vot, de 30%.

Locuitorii din Sînmartin au fost la vot, dar se pare că nu au fost interesaţi de noul proiect orădenii. Prezenţa la vot, la ora 23:00, prezentată pe pagina oficială de facebook este de 47,9% în Sînmartin şi de 19,69% în Oradea.

Cei din Sînmartin au votat în proporţie de 54,5% pentru Oradea Mare şi 45,5 % au fost împotrivă. În timp ce în municipiu,96,52% au votat DA şi 3,48 % au votat NU.

Pentru prima oară în România a avut loc un referendum de alipire a unei comune la un municipiu.

Autorităţile au vorbit dorinţa unui oraş mai mare, mai puternic. Astfel, ar putea fi obţinute mai uşor fondurile europene şi, în consecinţă, s-ar putea face investiţii importante. Însă, mulţi dintre localnicii din Sînmartin au fost reticenţi cu privire la noul proiect. Unii au spus că orădenii vor să ia “perlele” judeţului. Băile Felix şi Băile 1 Mai care sunt administrate acum de comuna Sînmartin. Şi cei mai mulţi dintre ei se temeau că vor creşte taxele şi impozitele, la fel ca la oraş. Deşi, Consiliul Local al Municipiului Oradea a adoptat hotărârea care prevede ca, în următorii 10 ani, locuitorii comunei Sînmartin să plătească impozite pe clădiri, terenuri şi autoturisme la nivelul celor de acum. După scurgerea perioadei de 10 ani, ar fi urmat ca aceste taxe şi impozite să crească gradual pe o perioadă de cinci ani, până la nivelul celor corespunzătoare oraşului Oradea. Mai mult, municipalitatea anunţa că va suporta toate cheltuielile pentru preschimbarea documentelor de identitate, permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare a autoturismelor pentru locuitorii comunei Sînmartin care ar fi putut deveni locuitori în Oradea Mare.

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE