Home Economic Ce salarii vor încasa bugetarii. Care vor fi cel mai mic şi...

taxe
Sursa Foto: jurnalul.ro

Proiectul Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice propune 116 clase de salarizare, cele mai mici salarii în sectorul bugetar urmând să fie de 1.625 de lei, iar cel mai mare de 22.000 de lei, anunţă Agerpres.

Conform proiectului menţionat, distribuit miercuri de Federaţiile sindicale, în sectorul bugetar, raportul între cel mai mic salariu de bază şi cel mai mare salariu de bază este de 1 la 13. Aplicarea legii ar putea începe la 1 iulie 2017 şi se va extinde până în anul 2021, însă în proiect nu se precizează şi procentul anual de creştere.

Potrivit unor cifre prezentate de Antena 3, cel mai mare salariu din sistemul de stat ar urma să îl câştige Preşedintele, care va încasa, ca şi până acum, 21.540 de lei.

Preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, premierul şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române vor primi lunar câte 21.200 lei, în vreme ce un vicepremier va fi recompensat cu 20.000 de lei.

Salariul propus pentru un ministru este de 19.000 de lei, iar un consilier prezidenţial va încasa la fel ca şi primarul general al Capitalei, 19.055 de lei.

Proiectul prevede un câştig lunar de 18.000 de lei pentru un parlamentar.

În sistemul de educaţie, salariile pleacă de la 1.984 de lei pentru un profesor debutant cu studii superioare şi poate ajunge la 4.349 de lei pentru un profesor cu studii de lungă durată, gradul V.

În ceea ce priveşte sănătatea, calculele arată că un asistent medical cu studii medii va primi între 1.670 şi 2.079 de lei, iar unul cu studii superioare, licenţiat, până la 3.119 lei.

Medicii ar urma să încaseze între 2.814 lei şi 6.149 de lei, în funcţie de specializare şi grade de pregătire.

Proiectul mai prevede ca în situaţia în care salariile de bază/soldele funcţiilor de bază/salariile funcţiilor de bază/indemnizaţiile de încadrare, indemnizaţiile lunare avute în luna iunie 2017 sunt mai mari decât cele prevăzute în anexele la prezenta lege să se păstreze cuantumurile avute în luna iunie 2017.

De asemenea, sporurile, majorările, indemnizaţiile, compensaţiile, premiile şi celelalte elemente ale sistemului de salarizare prevăzute în anexele la lege se stabilesc astfel încât procentul de creştere a cuantumului total rezultat să nu fie mai mare decât procentul de creştere a salariilor de bază, a soldei funcţiei de bază, a salariului funcţiei de bază, după caz, pe toată perioada de aplicare etapizată a legii.

Potrivit documentului, în termen de 60 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial, Ministerul Muncii împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vor elabora Norme metodologice de aplicare a acesteia, precizează Agerpres.

Citiţi mai jos întregul proiect al legii salarizării, făcut public de sindicate:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [6.37 MB]

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE