Home Economic Ce se întâmplă cu dublarea salariilor bugetarilor. Lia Olguţa Vasilescu dă înapoi:...

dublarea salariilor bugetarilor
Sursa Foto: Jurnalul.ro

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a revenit luni cu precizări, pe contul său de Facebook, asupra anunţului privind dublarea salariilor bugetarilor de până în 4.000 de lei.

Ca să fiu foarte clară, deși aveam senzația că s-a înțeles și că e logic: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situații în care salariile sub 4000 lei, care se dublează, pe medie, sa depășească salariile care sunt acum în plată la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la altă.  De altfel, observ ca rugămintea ca anexa cu salariile din Armată și Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat și a “scăpat” în presă. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele și nu se aprobă în parlament. P.S. Cine are neclarități poate citi programul de guvernare – a scris Lia Olguţa Vasilescu pe Facebook.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaţilor, social-democratul Adrian Solomon, a afirmat că în programul de guvernare al PSD se prevede o creştere etapizată a salariilor bugetarilor, susţinând că declaraţia ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, referitoare la dublarea salariilor este probabil o greşeală de comunicare, anunţă Agerpres.

În programul de guvernare este scris foarte clar că în patru ani creşterea va fi de 46%. Asta cu dublarea nu ştiu de unde a ieşit, probabil este o greşeală de comunicare. Aveţi răbdare că va fi o chestiune sustenabilă şi nu va speria nici pe cei din mediul privat, nici pe bugetari. (…) Pe programul de guvernare spune foarte clar că aceste grile vor fi la maximum prevăzut, unii au ajuns deja la maximum prevăzut. (…) O parte au şi primit măririle, în administraţie s-au dat 20%, în alte domenii s-au dat 15%, poate că de la 1 iulie nu vor primi acele categorii, vor primi cei care nu au primit, a spus Solomon, la Parlament.

El a susţinut că o dublare a salariilor este realistă doar pentru cei cu salarii de 1.000 de lei net.

Dacă vorbim de cei care au acum 1.000 de lei net probabil că dublarea va fi realistă, dar pentru cei care au peste 2.000 – 3.000 de lei va fi imposibil să o facem, a afirmat Solomon.

Social-democratul a precizat că se aşteaptă ca în trei săptămâni negocierea cu sindicatele pe legea salarizării unitare să fie finalizată.

Este o lege care se va aplica pe trei ani începând cu 1 iulie, nu cred că ianuarie şi februarie vor fi relevante în discuţia aceasta, a spus Solomon despre încasările mici de la începutul acestui an.

Potrivit acestuia, legea se va aplica treptat timp de patru ani.

Noi vorbim de legea salarizării din 2009, am avut una în 2010 care nu s-a putut pune în aplicare pentru că era aşa cum a fost făcută cu greşeli de traducere probabil. Legea pe care o vom face noi este o lege care se aplică pe patru ani de zile încolo, în 2020 atingându-se grilele maxime care sunt prevăzute în lege, a spus Solomon.

Deputatul PSD a susţinut că baza discuţiilor o reprezintă legea realizată în timpul mandatului Rovanei Plumb, însă a precizat că nu s-a mai mers pe această variantă deoarece salariul minim este în prezent de 1.450 de lei, fiind diferit faţă de draftul de la acel moment.

El a mai arătat că nu a discutat cu ministrul Muncii despre anunţul făcut.

La rândul său, deputatul PSD Ioan Munteanu a afirmat că nu a primit nicio ‘veste’ în legătură cu o majorare a salariilor bugetarilor.

Din punct de vedere economic este o treabă delicată cu societăţile private, vorbim de bugetari, a adăugat el.

Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat la România TV că de luni încep discuţiile cu sindicatele din ordine publică şi sănătate despre legea salarizării unitare.

Potrivit acesteia, veniturile până la pragul de 4.000 lei ar urma să se dubleze, iar cele care depăşesc acest nivel să se majoreze cu 45%.

Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari, a afirmat ministrul Muncii, potrivit Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE