Home Social Referendum pe 23 iunie pentru menținerea Marii Britanii în UE. Ce se...

Marea Britanie

Locuitorii Marii Britanii vor fi chemați pe 23 iunie la referendum pentru a decide dacă țara va rămâne în continuare în Uniunea Europeană.

Decizia a fost luată de cabinetul lui David Cameron sâmbătă, după ce cu o zi mai devreme Marea Britanie și statele europene au decis asupra unui pachet de măsuri speciale.

Voi merge în parlament și voi propune ca britanicii să decidă viitorul nostru în Europa la un referendum care va avea loc joi, 23 iunie, a afirmat Cameron într-o declarație de presă.

Discuțiile pe această temă au stârnit îngrijorare în rândul românilor care lucrează în Regat. Cu atât mai mult cu cât unele dintre decizii îi afectează direct pe muncitorii comunitari.

Printre acestea, ar fi de subliniat că Marea Britanie va avea dreptul de a refuza beneficiile sociale pentru lucrătorii noi veniți din alte state UE în primii lor patru ani în țară și va fi în măsură să aplice această “frână de urgență” pentru noii sosiți în timpul unei perioade de șapte ani, scrie Reuters, citat de Agerpres.

Președintele Klaus Iohannis, care a participat la discuții, susține că aceste măsuri nu îi vor afecta pe care care deja muncesc acolo.

Cetățenii români care lucrează deja pe piața muncii în Marea Britanie, atenție, foarte important, nu vor fi afectați de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii din Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului. Dar și aceștia își vor recupera accesul la aceste prestații gradual, pe parcursul unei perioade de patru ani. Noi ne-am implicat foarte mult în această chestiune și suntem foarte bucuroși că negocierea a dat acest rezultat, a declarat Iohannis la finalul negocierilor.

Pe de altă parte, Marea Britanie va introduce un sistem de indexare a alocațiilor familiale cu nivelul de trai din țările unde se află copiii. Aceasta se aplică noilor solicitanți, dar se poate extinde însă și la beneficiarii actuali începând din 2020.

Marea Britanie va putea aplica indexarea pentru cererile de alocații care vor fi prezentate după intrarea în vigoare a mecanismului. Este important că pentru lucrătorii Uniunii Europene stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copiii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020. De asemenea, este foarte important de știut că aceste reglementări nu intră automat în vigoare, ci vor fi supuse încă unui proces legislativ. Un element foarte important este faptul că mecanismul de indexare nu va fi extins de la alocațile pentru copii către alte prestații sociale, a afirmat Iohannis.

Președintele crede că un mare câștig însă este faptul că Marea Britanie nu va putea bloca după bunul plac libera circulație a persoanelor.

Doresc să subliniez că România a obținut în cursul negocierilor amendarea textului deciziei prin care solicitările de restricționare ale liberei circulații a persoanelor, în conformitate cu articolul 45 al Tratatului Uniunii, vor trebui să fie făcute pe baza unor justificări solide. Este un lucru foarte important fiindcă astfel vor fi evitate situații în care se ia o decizie pur politică, fără o motivație foarte serioasă. Vreau să subliniez că România a obținut acest lucru prin negocieri foarte aplicate și foarte bine pregătite, altfel decât alții care au vorbit poate un pic mai mult și au obținut poate ceva mai puțin, a mai spus Iohannis.

Toate aceste măsuri vor intra în vigoare însă doar dacă Marea Britanie va decide, prin referendum, să rămână în Uniunea Europeană.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE