Home Social Cea mai mare scădere a prețurilor. Nu s-a mai întâmplat în ultimii...

Sursa Foto: opiniatimisoarei.ro

Românii au primit una din cele mai bune vești din ultimii 25 de ani după ce luna trecută am avut cea mai mare scădere a prețurilor de consum din 1990 până acum. Potrivit Institutului Național de Statistică, în iunie 2015, prețurile la alimente au scăzut cu nu mai puțin de opt procente față de luna mai.

Conform datelor INS, cea mai mare ieftinire s-a înregistrat la cartofi, aceștia putând fi cumpărați de români cu 15% mai ieftin. De asemenea, ouăle s-au ieftinit cu 13 procente, iar laptele și carnea cu 11, respectiv 10 la sută.

Totodată, uleiul e mai ieftin cu 11 procente, în timp ce prețurile legumelor au scăzut 10 la sută. Zahărul a bătut la rândul său un record de scădere a prețului, pierzând aproximativ 12 procente din preț, în timp ce cafeaua s-a ieftinit cu 10,5%. Peștele, conservele de pește, dar și brânza au pierdut din preț aproximativ 9 procente.

 

Potrivit INS, prețurile la mărfuri și servicii s-au ieftinit per total în luna iunie a acestui an cu 1,6% față de iunie 2014. Iar o mare parte din această reducere este atribuită scăderii TVA la 9% la alimente.

Scăderea prețurilor a fost comentată și de premierul Victor Ponta, care a arătat că după reducerea generală de TVA la 19 la sută, prețurile vor cunoaște o nouă scădere.

ScădereaTVA la alimente este cea mai bună măsură luată de un guvern în ultimii ani! O confirmă acum și datele INS! Dincolo de reducerile de la raft, avem PRIMA SCĂDERE A PREȚURILOR de consum din ultimii 25 de ani! În iunie 2015, față de iunie 2014, prețurile de consum au fost mai mici cu 1,6%. Iar veștile bune pentru românii obișnuiți vor continua, sunt convins, odată cu scăderea generală a TVA la 19%! Ne ținem de cuvânt și ne vedem, în continuare, de treabă pentru români și România! – a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook

De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a anunțat încă de acum câteva zile că prețurile se reduc cu aproximativ două procente după scăderea TVA la produsele alimentare.

Peste câteva zile o să apară indicele de inflaţie şi o să vedem acolo o scădere a preţurilor de peste 2% . Cam acestea sunt calculele noastre şi nu prea greşim aici. Deci avem o scădere, într-o lună, de două puncte, într-un context în care s-a vorbit despre faptul că o să crească factura din cauza deprecierii leului. Iar indicele anual, care în prezent este la 1 şi ceva la sută, probabil se va duce la minus unu şi ceva la sută. – a declarat Mugur Isărescu, citat de Economica.net

La 1 iunie taxa pe valoare adăugată a fost redusă de la 24% la 9% pentru alimente, băuturi nealcoolice, animale-păsări vii, seminţe-plante şi ingrediente pentru prepararea alimentelor.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE