Home Sanatate Cele 10 alimente care nu trebuie ţinute niciodată la frigider! Lista te...

Dorinţa de a vedea legumele mereu proaspete şi frumoase, ne face să le băgăm imediat la frigider. E drept, păstrarea la rece prelungeşte viaţa unui aliment, dar nu orice este îngheţat sau răcit mai poate fi şi bun de mâncat după ce este scos din frigider.

În plus, frigul nu doar prelungeşte viaţa unui aliment, ci şi îi modifică structura. Oricine a scos de la frigider o roşie observă că nu mai are aceeaşi textură şi consistenţă. Şi nu doar roşiile ar trebui ţinute departe de frigider. Specialiştii de pe site-ul santemagazine.fr alcătuiesc o listă cu zece alimente care trebuie păstrare în cămară sau la temperatura camerei.

Roșiile –  Odată scoase din frigider, se observă că au devenit mai moi, parcă mai făinoase şi în mod cert şi-au pierdut din gust. Cele mai bune roşii sunt cele pe deplin coapte sau la cel mult trei zile de la coacere. Cele care depăşesc acest termen se pot înmuia, dar încă pot fi bune de consum. Şi, dacă nu, până la urmă, pot deveni un suc de roşii excelent.

Ouăle – De ce nu este bine să le ţinem la frigider? Pentru că, la rece, coaja absoarbe mirosurile din frigider şi gustul este influenţat. Faceţi un test. Păstraţi-le în cutia în care le-aţi cumpărat, găsiţi-le un loc în bucătărie şi consumaţi-le o perioadă la temperatura camerei. O să vedeţi diferenţa.

Pâinea – La acest aliment se observă cel mai bine transformările. La frig, se întăreşte, se usucă, iar după ce este adusă la temperatura camerei şi-a pierdut fragezimea, deşi, poate pentru acest deziderat a fost băgată în frigider. Însă, este greşit. Iată alt sfat pentru a-i prelungi durata de viață: înfăşuraţi-o într-o pânză curată și uscată sau ținuţi-o în cutia de pâine, dar puneţi alături şi un măr tăiat în două, pentru că va absorbi umiditatea, iar pâinea își păstrează coaja crocantă și miezul moale mai mult timp. Şi ar mai fi ceva de ţinut minte. Pâinea de formă rotundă se păstrează bună mai multă vreme decât cea de formă alungită.

Ciocolata – Observaţi o pojghiță fină albă care acoperă tableta de ciocolată lăsată la rece? Nu este mucegai, ci grăsimea care iese la suprafaţă. Nu înseamnă că s-a stricat, dar, desigur, gustul original a fost schimbat. Aşadar, nu vă grăbiţi să băgaţi ciocolata la rece. Se păstrează foarte bine şi la temperatura camerei, în locuri ferite de lumină, departe de sursele de căldură.

Castraveții –  În cazul acestei legume este cât se poate de clar că păstrarea la frigider nu prelungește viața, ci dimpotrivă. La contactul cu frigul, coaja se înmoaie repede, iar castravetele își pierde gustul. Dacă aţi început deja să mâncaţi dintr-un castravete, păstraţi-l acoperit cu o folie din plastic şi lăsaţi-l în coşul cu legume din cămară sau din bucătărie.

Busuiocul – Se aseamănă cu florile. Absoarbe mirosurile şi îi place apa. Şi, atunci, frigul nu îi face deloc bine. Este ca o floare care se ofileşte, pentru că aţi lăsat-o iarna pe terasă. Daţi-i apă, puneţi-l într-un pahar şi găsiţi-i un loc departe de lumina directă a soarelui. În frigider, îşi va pierde toate proprietăţile.

Cartofii – La rece, amidonul din ei se transformă în zahăr, îşi schimbă textura şi devin granuloşi. Există şi excepţii: cartofii noi, care se pot păstra două-trei zile la rece, dar și cei dulci.

Ceapa – Pusă în frigider, se înmoaie imediat, ca urmare a umidității, ia gustul altor alimente și mucegăiește. Cel mai bine se păstrează într-un loc uscat, la fel şi usturoiul.

Cafeaua – Păstrarea la rece nu numai că o face să-şi piardă savoarea, dar absoarbe și toate mirosurile din frigider. Păstraţi regula bunicii. Cafeaua să se păstreze într-o cutie închisă ermetic, într-un loc uscat.

Pepenii – Un pepene rece este mult dorit, dar și mai bun este când are gust bun. La temperatura ambientală își păstrează întreg gustul dulce și toate calitățile antioxidante.

Pentru a evitare greșelile, țineţi minte o regulă simplă: alimentele care nu sunt păstrate la rece în supermarketuri nu ar trebui să fie păstrate astfel nici acasă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE