Home Sanatate Cercetătorii au descoperit cum funcționează gena obezității și speră acum în găsirea...

Cercetătorii au descoperit modul în care o anomalie a unei gene cheie în organismul uman cauzează obezitatea, lucru care ar putea duce la prevenirea și chiar vindecarea acestei probleme de sănătate.

Încă din 2007, oamenii de știință au aflat că gena FTO are legătură cu obezitatea, și au descoperit-o la persoanele cu un indice ridicat al masei corporale. Dar în ciuda acestei descoperiri, nu știau exact cum cauzează aceasta excesul de grăsime.

Acum, cercetătorii de la MIT și Harvard Medical School cred că au descoperit secretul: o anomalie a genei face ca energia din mâncare să devină grăsime, în loc să fie consumată, ceea ce contribuie la obezitate.

Potrivit unui studiu publicat în New England Journal of Medicine, oamenii de știință au recoltat celule de la europeni care au gena FTO, fie în forma ei obișnuită, fie în forma “defectă”.

Rezultatele arată că gena care prezintă anomalii declanșează activitatea altor două gene, IRX3 și IRX5, care controlează procesul de termogeneză. Mai exact, acestea blochează procesul în care energia este transformată în căldură și se transformă în grăsime.

Cauza obezitatății a fost considerată mult timp dezechilibrul dintre cât de mult mâncăm și cât de mult facem mișcare, dar acest mit ignoră contribuția geneticii în cazul fiecărei persoane, spune Manolis Kellis, unul dintre autorii cercetării.

Obezitatea este considerată unul dintre marile pericole la adresa sănătății umane în secolul 21 și afectează peste 500 de milioane de oameni la nivelul întregii planete. Această problemă contribuie de asemenea la alte afecțiuni, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul de tip II și chiar cancerul.

Mulți oameni cred că obezitatea este legată de faptul că mâncăm prea mult, dar celulele grase au de fapt un rol important în metabolism,  spune dr. Clifford Rosen, cercetător la Maine Medical Centre Research Institute.

Oamenii de știință spun că această descoperire deschide calea pentru găsirea unui mod de schimbare a comportamentului acestor celule.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE