Home Politică Ceremonia de învestire a lui Ungureanu la SIE, ținută departe de presă

Sursa Foto: presidency.ro

Serviciul de Informații Externe are, oficial, începând de miercuri un nou director, după ce Mihai Răzvan Ungureanu a fost învestit în funcție. La ceremonie a luat parte și președintele Klaus Iohannis, deși în programul șefului statului nu era trecut evenimentul. Abia după ceremonie, Administrația Prezidențială a anunțat prezența lui Iohannis.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat miercuri, 8 iulie a.c., la ceremonia de învestitură a domnului Mihai-Răzvan Ungureanu în funcția de director al Serviciului de Informaţii Externe. În cadrul evenimentului, domnul Președinte Klaus Iohannis a subliniat poziţia importantă a Serviciului de Informaţii Externe în recent adoptata Strategie Naţională de Apărare a Țării, mai ales în contextul modificărilor geopolitice rapide din regiune. Președintele României a precizat, de asemenea, că Serviciul de Informații Externe se află în prima linie a frontului împotriva provocărilor neconvenționale din afara granițelor, de aceea trebuie să-şi consolideze toate instrumentele necesare atingerii scopurilor strategice care se referă la evaluare strategică, avertizare timpurie, prevenirea conflictelor, decizie în momente de criză întemeiată pe informație reală, exactă şi la timp, arată comunicatul postat pe site-ul președinției.

Numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE a fost votată de plenul reunit al Parlamentului pe 30 iunie într-o ședință extrem de agitată la care reprezentanții PSD nu au participat, iar UNPR a votat contrar poziției impuse de partenerii de guvernare.

La fel, șeful Senatului a anunțat atunci că formațiunea condusă de el, ALDE, nu va aprticipa la vot, invocând faptul că Iohannis ar fi trebuit să se consulte cu partidele în privința nominalizării celui care va conduce Serviciul de Informații Externe.

Cu toate astea, a fost cvorum, iar în favoarea lui Ungureanu au votat 278 de parlamentari, în vreme ce 6 au fost împotrivă. Cinci aleşi au stat în sală, dar nu şi-au exercitat dreptul la vot.

Klaus Iohannis l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la șefia SIE pe 24 iunie după ce nouă luni serviciul a stat fără director.

Conducerea SIE a fost asigurată în interimat de generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, după ce Teodor Meleșcanu și-a dat demisia în data de 22 septembrie 2014, când și-a anunțat înscrierea în cursa electorală la alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Serviciul de Informații Externe nu este o noutate pentru Mihai Răzvan Ungureanu. El a mai deținut această funcție între anii 2007-2012.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE