Home Economic Cine sunt cei mai periculoşi şoferi din România. Ce arată statisticile oficiale

Sursa Foto: IGSU via Facebook

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a realizat o analiză generală privind frecvenţa accidentelor în fiecare judeţ din România. Statisticile arată care sunt cei mai periculoşi şoferi. Mai exact, din ce zonă a ţării sunt, ce vârstă au, ce maşini conduc.

Şoferii cu cele mai multe accidente sunt cei din Bucureşti, urmaţi de cei din Constanţa, Iaşi, Ilfov, Dolj, Galaţi, Brăila, Braşov. Frecvenţa daunei cea mai mare este de 6,78%.

În schimb, şoferii care au fost implicaţi în cele mai puţine accidente, în perioada 2013 – 2015, au maşinile înmatriculate în Harghita, Covasna sau Sălaj.

Valoarea daunei medii este diferită în fiecare judeţ şi pare că nu ţine cont de numărul de coliziuni. În zonele cu cele mai multe accidente, valoarea daunelor medii, totale, poate fi mai mică decât într-o altă regiune cu mai puţine evenimente rutiere, dar unde avariile provocate sunt mai costisitoare.

Astfel, valoarea daunei medii este substanţial mai mică în Bucureşti, faţă de Suceava, de pildă. În Capitală, în Argeş, în Cluj sau în Sibiu, media daunei este de 4000 – 5000 de lei, la jumătate faţă de judeţele Sălaj, Suceava sau Călăraşi, unde a atins o valoare între 8000 de lei şi 10.000 de lei.

Ce maşini conduc cei care sunt în implicaţi în cele mai multe accidente

Statisticile arată că şoferii care conduc maşini puternice sunt cel mai des implicaţi în accidente rutiere. Cel mai probabil, sunt tentaţi să accelereze şi ajung să nu mai poată stăpâni maşina în oraşe aglomerate sau pe drumuri periculoase.

Astfel, autoturismele cu motor de peste 2500 de centimetri cubi sunt implicate în aproape 8% dintre accidentele din România. În mod evident, şi daunele provocate de acestea sunt mai mari, media depăşeşte 8.500 de lei.

În schimb, la polul opus, se află maşini cu mai puţini cai putere sub capotă. Spre exemplu, autoturismele cu o capacitate cilindrică sub 1.200 de centimetri cubi sunt mai rar lovite de proprietarii lor (3,78%), iar pagubele pe care le fac ajung la o medie de 5.283 de lei.

Ce vârste au cei mai periculoşi şoferi din România

Analiza ASF arată că, pe categorii de vârstă, statisticile sunt sensibile egale cu privire la şoferii între 18 şi 25 de ani şi cei între 26 şi 30 de ani. Aceştia sunt cel mai des implicaţi în accidente (6,14%, respectiv 5,91%). Pe locul trei se află şoferii cu vârstă între 30 şi 36 de ani.

În timp ce frecvenţa daunelor a fost cea mai scăzută în cazul celor de peste 40 de ani, cu mai multă experienţă (4,59%).

Pericolul producerii unor accidente cu daune grave este mai ridicat atunci când şoferii tineri conduc maşini de mare putere. Frecvenţa daunelor în cazul conducătorilor sub 25 de ani, dar care conduc maşini cu motor de peste 2.500 de metri cubi depăşeşte 12%, în timp ce persoanele de aceiaşi vârstă, dar care au maşini de până în 1.200 de centimetri cubi, au avut frecvenţe mult mai mici, de 3,77%.

Tabloul complet realizat de ASF îl puteţi găsi pe site-ul asfromania.ro

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE