Home Eveniment Cine are voie să îi amendeze pe şoferii care depăşesc limita de...

Sursa Foto: Politia Romana via Facebook

Poliţiştii rutieri care primesc informaţii prin radio de la colegii care operează aparatul radar îi pot amenda pe şoferii vitezomani, a decis luni Curtea Supremă.

Poliţistul rutier poate încheia procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei pe baza informaţiilor comunicate prin radio de către operatorul radar, aflat în alt loc decât acela în care se afla poliţistul rutier, se arată într-o decizie a judecătorilor de la Înalta Curte, ca urmare a unei sesizări făcute de un avocat.

Acesta a contestat o amendă de circulaţie pe motiv că nu poate să fie sancţionat de un poliţist care nu a văzut cu ochii lui înregistrarea ce dovedeşte că a depăşit viteza legală.

În materie de radar sunt două condiţii esenţiale: acel radar să fie omologat de către instituţiile abilitate, iar agentul constatator să aibă pregătirea necesară şi să facă dovada în acest sens, a afirmat Horaţiu Costea, iniţiatorul sesizării, citat de Digi 24.

Avocatul a depus contestaţia la Tribunalul Caraş Severin, care a decis să ceară explicaţii de la Curtea Supremă.

Procesele verbale de constatare a contravenţiilor rutiere nu pot fi întocmite exclusiv în baza unor informaţii furnizate de o altă persoană, ci în baza unor constatări personale, indiferent de mijloacele folosite (propriile simţuri sau înregistrarea aparatului radar) ale celui ce îl întocmeşte, afirma în noiembrie anul trecut judecătorul de tribunal care a primit cererea şoferului, potrivit sursei citate.

Opinia acestuia nu a fost însă împărtăşită şi de judecătorii Curţii Supreme, care au decis că amenda poate fi aplicată şi de alt poliţist decât cel care o constată.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE