Home Politică Cioloş: I-am cerut ministrului Justiţiei să analizeze dacă poate fi revocat Niţu

Tiberiu Nițu
Sursa Foto: Evz.ro

Premierul Dacian Cioloş lasă să se înţeleagă că îşi doreşte eliberarea din funcţie a procurorului general al României, Tiberiu Niţu. Acesta este implicat în scandalul coloanelor oficiale şi, potrivit DNA, ar fi beneficiat ilegal de însoţiri cu autovehicule ale Poliţiei Rutiere. Dacian Cioloş i-a cerut Ralucăi Prună, ministrul Justiţiei, să analizeze condiţiile în care poate fi revocat Niţu.

Ca ministru al Justiţiei, Prună poate cere preşedintelui României revocarea din funcţie a procurorului general.

”Nu ne putem juca cu astfel de lucruri. Am putea spune că sunt câteva chestiuni care pot fi legate de integritate, fiindcă dânsul este asimilat cu un demnitar, dar nu există în momentul de faţă, din datele pe care le avem, o procedură lansată. Am cerut să analizeze care sunt condiţiile în care eventual procurorul general poate fi revocaţi să fie lucrurile foarte clare şi pentru noi şi în dezbaterea publică. În funcţie de aceasta vom lua o decizie”, a declarat prim-ministrul.

Săptămâna trecută, Tiberiu Niţu şi Raluca Prună au avut o întrevedere de aproximativ o oră. Detaliile discuţiei nu au fost făcute publice, însă, după convocarea la ministerul Justiţiei, Niţu a anunţat că nu îşi va da demisia.

“Vreau să precizez că în cadrul activității desfășurate în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, am beneficiat doar de măsurile de protecție prevăzute de lege, proporțional cu riscurile și responsabilitățile acestei funcții.

Îi asigur pe toți colaboratorii mei din cadrul Ministerului Public, pe toți partenerii noștri instituționali și pe toți cetățenii României că activitatea noastră – a mea personal- nu este afectată, nu este influențată sau perturbată de demersurile judiciare desfășurate în vederea clarificării depline a acestei situații și, totodată, îmi asum obligația de rezervă ce îmi revine în raport cu activitatea desfășurată în acest sens.

Apreciez că este de datoria mea, în calitate de procuror general, să mă asigur că în această perioadă activitatea Ministerului Public se va desfășura în condiții normale și în parametrii eficenței consemnate în ultimul raport MCV”, a  transmis într-un comunicat de presă şeful ministerului Public.

Procurorii DNA au anunţat că a existat un protocol semnat de către Gabriel Oprea, ca ministru de Justiţie şi Tiberiu Niţu, ca şeful Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru ca acesta din urmă să beneficieze de coloană oficială, deşi legea nu îi dă dreptul decât în situaţii excepţionale.

Gabriel Oprea, pentru care se cere avizul Senatului pentru începerea urmăririi penale pe numele său, a declarat sâmbătă că şeful Parchetului General a beneficiat de coloană oficială în baza unui protocol semnat de “specialişti”, pentru ”anumite misiuni importante”.

Potrivit informaţiilor venite de la surse oficiale, Niţu era condus de poliţiştii de la Bucureşti şi Ilfov până la limita de judeţ, unde era preluat de Poliţia Rutieră Prahova şi condus până acasă, la Ploieşti. Urma acelaşi traseu şi când pleca de acasă spre serviciu.

Reţeaua de Ştiri vrea să ştie opinia dumneavoastră despre acest subiect, prin intermediul sondajului de mai jos.

SONDAJ Crezi că Procurorul General, Tiberiu Niţu, ar trebui să demisioneze în scandalul coloanelor?

 

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE