Home Politică CNCD s-a sesizat în legătură cu declaraţiile lui Băsescu despre construirea unei...

Declaraţiile fostului preşedinte Traian Băsescu cu privire la construirea unei moschei în Bucureşti şi la refugiaţi vor fi analizate miercuri de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Formatorii de opinie, cum este un fost preşedinte, au un rol public mult mai accentuat, formează atitudini, opinii şi trebuie să evite unele exprimări care pot să conducă la accentuarea urii în societate, în general. Dacă cineva ameninţă că un musulman ar putea să vină în România şi să sară în aer la metrou cu bombe, nu cred că este o atitudine normală din partea unui formator de opinie cum este un fost preşedinte al ţării, a declarat preşedintele CNCD Csaba Asztalos, citat de AGERPRES.

Preşedintele CNCD a precizat că nu a existat o sesizare cu privire la respectivele declaraţii, însă există o revistă a presei realizată de membrii consiliului şi colegii săi vor decide dacă este necesară o procedură de autosesizare şi se va merge mai departe sau dacă se va lua o poziţie publică de către CNCD prin care să se solicite o mai mare responsabilitate şi să se condamne astfel de ieşiri.

Traian Băsescu afirmat, la începutul lunii iulie, că nu există risc mai mare decât să aduci studenţi musulmani în ţară şi că acest lucru reprezintă un risc la securitatea naţională.

Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste care dacă n-ar fi tragică ar fi comică. În momentul în care islamismul se extinde către Balcani, prim-ministrul nostru hotărăşte să aprobe construcţia celei mai mari moschei din Europa, pe lângă care să funcţioneze o universitate pentru 6.000 de studenţi. Nu există risc mai mare de securitate naţională decât să aduci studenţi musulmani în România şi de aici să-i şi exporţi prin Europa. Cred că astfel de decizii sunt cel puţin nesăbuite, dacă nu antinaţionale, declara, pe 5 iulie, fostul preşedinte.

Câteva zile mai târziu, într-o postare pe Facebook, Băsescu aduce în discuție posibilitatea unui atac terorist în sistemul de transport în comun din Capitală.

Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni (sic!) eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic, scria Băsescu pe 9 iulie. 

Cu aceeaşi ocazie, Băsescu l-a atacat dur pe șeful Cultului Musulman din România, Muurat Iusuf, cel care a dezvăluit că fostul președinte a fost de acord cu construirea unei moschei, în timpul unor vizite oficiale în Turcia.

Muftiule, am o sugestie si pentru tine: ciocul mic, pentru că aici nu este vorba despre minorităţi. Ştii cumva de visul teroriştilor de la Statul Islamic de a se extinde în Balcani si Europa Centrală? Erdogan să propovăduiască islamismul în Turcia, nu într-o ţară creştin-ortodoxă, afirmă fostul președinte.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE