Home Politică CNSAS: Şase candidaţi la parlamentare au fost colaboratori ai Securităţii. Printre ei,...

candidaţi
Sursa Foto: Facebook

Şase candidaţi la alegerile parlamentare din 11 decembrie au decizii definitive de colaborator sau lucrător al fostei securităţi, iar verificările continuă, a anunţat joi Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, citat de Agerpres.

Printre cei vizaţi se numără şi cunoscutul interpret de muzică populară, Gheorghe Turda, care candidează la alegerile parlamentare din partea Partidului România Unită.

Cei şase – cinci foşti colaboratori şi unul fost lucrător al Securităţii – au fost identificaţi după primirea de la birourile electorale judeţene a datelor privitoare la un număr de 5.164 de candidaţi, potrivit unui comunicat al CNSAS.

Cei şase sunt:

  • Alexandru Andrei (candidat în circumscripţia electorală Bucureşti) – colaborator al Securităţii
  • Calotă Samuel (candidat în circumscripţia electorală Teleorman) – colaborator al Securităţii
  • Ganea Ion (candidat în circumscripţia electorală Tulcea – lucrător al Securităţii
  • Manole Victor (candidat în circumscripţia electorală Covasna) – colaborator al Securităţii
  • Popovici Anton Teodor (candidat în circumscripţia electorală Vaslui) – colaborator al Securităţii
  • Turda Gheorghe (candidat pentru diaspora) – colaborator al Securităţii

Legăturile lui Gheorghe Turda cu Securitatea

CNSAS a decis în 2011 că Gheorghe Turda a colaborat cu fosta securitate, el fiind acuzat că şi-a pârât o mătuşă că vrea să fugă din ţară.

Într-un raport din anul 1971, un ofiţer de Securitate consemna că Gheorghe Turda s-a prezentat de bunăvoie la miliţie, unde a relatat dorinta rudei sale.

Mătuşa mea, Konradt Ileana, intentionează să plece din ţară definitiv. Are aprobat un paşaport la data de 8 august 1971 de către Inspectoratul de Miliţie si Securitate Maramureş”, spunea Turda, potrivit Cancan.

În urma informaţiilor primite, securistul care s-a ocupat de caz a dispus ca femeii să i se retragă documentul de călătorie pentru “intenţii de rămânere în străinătate”, mai scrie sursa citată.

Florian Bichir, membru al Colegiului CNSAS, a declarat că se continuă verificarea candidaţilor la alegerile parlamentare, pe măsură ce sunt primite datele referitoare la aceştia.

Noi continuăm verificarea candidaţilor, acum i-am amintit pe cei care au decizii definitive, sunt colaboratori cu acte în regulă. Deci este vorba de colaboratori confirmaţi, a precizat Bichir.

Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie s-au înscris 6.476 de candidaţi, aminteşte Agerpres.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE