Home Politică Codul Fiscal a trecut de votul Parlamentului. Proiectul va fi trimis la...

Sursa Foto: Camera Deputaţilor

Codul Fiscal a trecut și de votul din Camera Deputaților, cu 279 de voturi “pentru” și cinci abțineri. Camera Deputaților este for decizional. De aici, proiectul va fi trimis la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.

Premierul Victor Ponta s-a arătat convins că președintele va promulga Codul .

Sunt convins că președintele va promulga Codul Fiscal și de la 1 ianuarie vom avea unul din cele mai moderne și pro-dezvoltare coduri din Europa. E un document fundamental, care sper să țină mulți ani de acum încolo. Reducere de TVA era ultima mare promisiune a Guvernului, din programul din 2012, pentru care am fost votați. Suntem un Guvern care și-a cam îndeplinit toate promisiunile incluse în programul de guvernare”, a explicat Ponta.

Premierul și-a exprimat și speranța ca măsurile amânate pentru 1 ianuarie 2017 să intre în vigoare mai repede.

Un cod de acest gen nu poate fi adoptat în orice context. Dacă mai eram din nou în criză economică, dacă avem slabe încasări la buget, nu se putea. Trebuie să fie și un moment bun economic. Suntem în al patrulea an de creșteri semnificative la buget. Forma finală eu zic că este bună. 20% TVA a fost propunerea Guvernului. Pe baza cifrelor, pe baza datelor concrete, nu ale dezbaterilor politice, eu sunt foarte optimist, la fel și miinstrul de Finanțe, ca măsurile amânate pentru 2017 pot fi devansate. Mesajul meu pentru mediul de afaceri este că acest guvern își va încheia mandatul cu aceste măsuri în funcțiune.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a explicat, după vot, că proiectul este aproximativ identic cu varianta inițială, cu modificări la unele măsuri, care vor fi aplicate etapizat. Dragnea a adăugat că este foarte mulțumit.

Comisia de buget-finanțe din Cameră a aprobat, miercuri, proiectul cu amendamentele care prevăd reducerea TVA la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% începând cu 1 ianuarie 2017.

De asemenea, taxa pe construcții speciale și supra-acciza la carburanți vor fi eliminate la 1 ianuarie 2017.

Notabilă ar fi reintroducerea în Codul fiscal a unei prevederi care vizează acordarea posibilităţii consiliilor locale de a majora impozitul pe clădiri şi pe teren cu până la 500% pentru cele neîngrijite situate în intravilan.

Deputaţii din comisie au adoptat amendamentul cu 19 voturi ‘pentru’ şi două ‘împotrivă’.

Liderii partidelor politice au ajuns la un consens în privinţa Codului Fiscal, în urma unei întâlniri desfăşurate la Palatul Parlamentului, săptămâna trecută.

Nu există însă practic nicio modificare faţă de ce se stabilise inițial. TVA se va reduce la 20% din ianuarie 2016 și la 19% din 2017, şi tot de atunci se va elimina şi taxa pe stâlp.

Senatul este primul for legislativ sesizat în legătură cu Codul fiscal, decizia finală urmând să fie luată de Camera Deputaţilor

Klaus Iohannis a retrimis pe 17 iulie Parlamentului Codul Fiscal în varianta adoptată de senatori și deputați, acuzând că relaxările fiscale prevăzute în noua lege nu sunt susținute de măsuri de îmbunătățire a încasărilor la buget.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE