Home Politică Comisia lui Tăriceanu a primit undă verde de la CCR

Sursa Foto: Facebook

Înființarea Comisiei pentru Evaluarea Democrației este constituțională, a decis CCR, care a respins sesizarea depusă de PNL privind constituirea comisiei.

Liberalii au depus sesizarea la finele lunii iunie și au explicat că scopul comisiei este subiectiv, iar concluziile acestui for vor fi abuzive.

Am decis să atacăm la CCR hotărârea proaspăt votată de Senat privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România (…) imediat după publicarea în Monitorul Oficial. Senatul are dreptul, Constituţia îi permite să constituie aceste comisii speciale, în principal pentru a elabora mai uşor anumite texte, legi, dar se prevăd şi alte scopuri care motivează constituirea comisiei, care trebuie să fie în acord cu Constituţia şi aici avem de-a face cu o încălcare a textului constituţional. – a declarat atunci senatorul PNL Nicolae Vlad Popa, citat de AGERPRES

Plenul Senatului a adoptat luni, cu 66 de voturi pentru, 34 împotrivă şi 4 abţineri, proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru evaluarea stării democraţiei şi a statului de drept în România.

Din comisie fac parte 9 membri (4 de la PSD, 3 – PNL, unul – PLR şi unul – UDMR), dar grupul PNL a votat împotriva constituirii acestei comisii şi a refuzat să îşi desemneze reprezentanţi.

Ideea înființării acestei comisii a venit de la președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și ar avea ca misiune să facă un raport în privința respectării drepturilor cetățeanului, independența instituțiilor din România sau echilibrul puterilor în stat.

Cred că în actuala conjunctura politică şi ţinând seama şi de evoluţiile unele democratice şi altele nedemocratice din ultimii ani ai României, pe lângă MCV agreat cu Comisia Europeană, dar care avea drept obiectiv principal monitorizarea evoluţiilor din Justiţie, cred că avem nevoie de o evaluare pe care suntem capabili să o facem şi noi, Senatul, cu privire la modul de funcţionare a principalelor instituţii din România şi la modul în care se respectă, de exemplu, raporturile dintre puterile statului, echilibrul puterilor şi controlul lor reciproc, independenţa puterilor în stat. – a explicat șeful Senatului.

În hotărârea privind constituirea Comisiei speciale se arată că aceasta va funcționa doar nouă luni de zile, iar  în luna aprilie 2016 va prezenta Senatului raportul final asupra activităţii desfăşurate.

Concluziile raportului vor fi însoțite și de recomandări cu privire la anumite legi care ar trebui date astfel încât eventualele erori și nereguli găsite de comisie să fie eliminate.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE