Home Eveniment Ioan Oltean, sub control judiciar. Crinuţa Dumitrean, eliberată din arest

Deputatul Ioan Oltean va fi cercetat sub control judiciar în dosarul despăgubirilor ilegale de la ANRP, a decis joi seară Curtea Supremă.

Instanţa a respins cererea de arestare făcută de DNA, după ce miercuri Camera Deputaţilor dăduse aviz favorabil pentru încarcerarea fostului lider PDL.

În cazul celuilalt parlamentar din dosar, deputatul Cătălin Teodorescu, DNA a stabilit că acesta trebuie să plătească o cauţiune de un milion de lei pentru a rămâne în libertate.

El are termen 10 zile să depună banii în contul pus la dispoziţie de procurori, care au decis impunerea controlului judiciar pe numele său.

Fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Crinuţa Dumitrean, va fi eliberată din arest. Instanţa a acceptat contestaţia acesteia şi a altor şase suspecţi în acelaşi dosar.

Este vorba despre cinci foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Attila Marko, Rodica Constantinovici şi Lăcrămioara Alexandru, evaluatorul Sergiu Negurici, dar şi afaceristul Mihai Rotaru, beneficiarul despăgubirilor ilegale.

 

Foștii membri ai ANRP sunt acuzați că au aprobat, în mod ilegal, plata unei despăgubiri de aproximativ 110 milioane lei lui Mihai Rotaru. Practic, aceștia au aprobat raportul prin care un teren de aproape 62.000 mp din Pitești era evauat la această sumă.

DNA susține însă că prețul real al terenului era însă cu aproape 90 de milioane de lei mai mic.

Procurorii susțin că deputatul Ioan Oltean ar fi intervenit pe lângă Crinuța Dumitrean pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii.

Din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuţa, și-a exercitat influența la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb cesionarul Rotaru Mihai i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii, arată DNA.

La rândul său, deputatul Cătălin Teodorescu este acuzat de abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, Teodorescu a aprobat un raport prin care a supraevaluat terenul pentru care a fost plătită despăgubirea.

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, împreună cu alţi inculpaţi care au făcut parte din aceeaşi comisie (Dumitrean Nicoleta Crinuţa – Preşedinte, Diacomatu Sergiu Ionuţ, Teodorescu Cătălin Florin, Baciu Remus Virgil, Marko Attila, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara) prin exercitarea abuzivă a atribuțiilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafață de 61.857 mp situat în municipiul Pitești a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire cesionarului Rotaru Mihai, inculpat în cauză. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat și avantaj patrimonial pentru Rotaru Mihai, arată DNA.

Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru, cel care a primit despăgubirea, a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului cu doar câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, cu suma de 750.000 de euro.

Inculpatul Rotaru Mihai, beneficiar al sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o altă persoană cu câteva luni înainte de decizia comisiei A.N.R.P., mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces in instanță, susțin procurorii.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, urmăreşte Rețeaua de Știri pe Facebook:

SĂNĂTATE